Напишете дума/думи за търсене

Микробиота и депресия - как са свързани?

Микробиотата и депресията са две понятия, които принадлежат към различни семантични възли и изглежда, че нямат нищо общо едно с друго. Те обаче всъщност са свързани. Състоянието на нашата чревна микробиота пряко влияе върху нервната ни система и нашето поведение.

Чревната микробиота преди беше известна като чревна флора. Това е набор от микроорганизми, които живеят в червата. Има около сто трилиона от тези микроорганизми. Те включват повече от 400 вида бактерии, различни гъбички, вируси, протозои и други микроби.

Чревната микробиота играе важна роля във физиологията и патофизиологията на здравето и болестта. Някои от най-важните са следните:
• Храносмилане и усвояване на хранителни вещества.
• Синтез на витамини К, В5, В8 (биотин) и В9 (фолиева киселина).
• Чревна абсорбция на желязо, калций и магнезий.
• Синтез на късоверижни мастни киселини.
• Невроендокринна регулация (ост черва-мозък).
• Модулиране на имунната система.
• Енергийна хомеостаза.
• Бариерна функция срещу патогени.
• Синтез на невротрансмитери.
• Регулиране на чревния транзит.

Връзката между микробиотата и депресията
Някои изследвания твърдят, че комуникацията между микробиотата и мозъка е двупосочна. Те заявяват, че нервната, ендокринната и имунната системи са включени в тази комуникация.

Микроорганизмите, присъстващи в микробиотата, произвеждат
вещества, които могат да преминат през чревния епител, да навлязат в кръвта, да преминат кръвно-мозъчната бариера и да достигнат до мозъка. Протича и обратният процес. С други думи, нервната система действа върху чревните бактерии и ги модулира.

95 процента от серотонина се произвежда в червата. Серотонинът е един от най-важните невротрансмитери в регулирането на настроението. Други важни агенти в комуникацията между червата и мозъка са хормони като кортизол и невротрансмитери като GABA.
Променена микробиота и депресия
Балансът на микробиотата може да бъде повлиян от множество фактори. Например диета, антибиотици, хроничен стрес, заседнал начин на живот или липса на постоянна почивка са едни от най-важните.

Когато съставът на микробиотата се промени и се получи дисбаланс. Това е известно като чревна дисбиоза. Може да допринесе за появата или влошаването на симптомите на депресия.

Както обяснихме по-рано, възниква и обратният процес. Следователно, депресивното състояние може да промени някои видове бактерии в микробиотата. От своя страна променената микробиота влошава депресивната картина.

Подобряване състоянието на микробиотата

Хранителен режим
Диета, базирана на истински храни, а не на преработени продукти, е от съществено значение за поддържане на добър чревен баланс. Храните, които се препоръчват най-добре за диета с ниско възпаление, са зеленчуци, плодове, ядки, семена, риба, яйца и непреработено месо от животни, хранени с трева.

Напротив, ултрапреработените храни, алкохолните и подсладените напитки могат да причинят възпаление в червата. Нискостепенното възпаление, което се поддържа с течение на времето, благоприятства развитието на множество, повечето от които могат да бъдат избегнати заболявания. Поради тази причина е важно да следваме диета, която е възможно най-малко преработена.

Антибиотици и пробиотици
Приемът на антибиотици разрушава баланса на чревните бактерии. Затова пробиотиците все по-често се предписват заедно с антибиотиците. Те обаче невинаги отговарят на това, което е описано на етикетите. За да разберете дали даден пробиотик е качествен или не, трябва да се прегледа описанието на продукта, за да се види дали включва следното:
• Идентификация на рода и вида на микроорганизмите.
• Обозначение на щама.
• Условия за съхранение.
• Безопасност.
• Препоръчителна дозировка.
• Точно описание на физиологичните ефекти.


Хроничен стрес
Той е един от факторите, които в най-голяма степен влияят върху психологическия стрес на хората. Освен това значително променя баланса на микробиотата.
Поради това е важно да търсим начини за по-адекватно управление на стреса. Някои от най-ефективните методи са медитация и разходки сред природата.

Физическа дейност
Физическите упражнения увеличават разнообразието на чревната микробиота. В допълнение към безбройните си физически ползи, физическата активност предотвратява някои заболявания. Например колоректален рак, затлъстяване, тревожност и депресия.

Физическата активност е особено полезна за хора, страдащи от депресия, стрес и тревожност. Не само подобрява настроението, но и косвено благоприятства микробиотата.

Безсъние
Лошите модели на сън с течение на времето променят много от функциите на тялото. Това включва храносмилателната функция. Следователно, когато спим лошо, храносмилането ни се влошава.
В дългосрочен план чревната микробиота също се влияе от лошото качество на съня. Поради тази причина, ако преминем през период, в който страдаме от безсъние, е важно да намерим начин да го разрешим.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X