Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали родителите ни са били прекалено критични през детството ни

Голяма част от начина, по който мислите, чувствате и реагирате днес, се дължи на ранните ви преживявания с родителите ви. Привързаността, която сте създали с тях, и стилът на родителство, с който сте израснали, са оказали голямо влияние върху вашата личност. Често неособено положително.

Израстването с изключително критични родители се отразява на вашето самочувствие, начина, по който се свързвате с другите, и предизвикателствата, които се осмелявате да поемете.

Животът в обезсилваща среда, която е съсредоточена върху грешките и която не осигурява насърчение, сигурност и любов, вреди на вашето самочувствие. Въпреки че вече сте възрастен, който се грижи за себе си, може да има определени нагласи, мисловни модели и силни емоции, които да се задействат, когато най-малко очаквате. Те могат да ви причинят болка и затруднения.

Първата стъпка към отървете се от тях е да разберете дали родителите ви са били прекалено критични.

Кои са най-забележителните признаци?

Те не са насърчавали вашата независимост
Когато детето се отглежда по уважителен и ориентиран към него начин, основната цел е да се насърчи неговата независимост. За да направят това, родителите предлагат различни възможности на малчугана да упражнява своите задачи и умения. От друга страна, изключително критичните родители нямат необходимото търпение и толерантност към това. Затова те предпочитат да правят всичко сами, вместо да помагат на детето си да учи.

Може би като дете сте се опитвали да оправите леглото си, но когато сте го правили бавно или не сте постигнали същите резултати като вашия родител, той е настоявал да свърши това вместо вас. Или може би ви е казал: „Не може да направиш нищо както трябва.“

Те винаги са се фокусирали върху негативните аспекти
Един от ключовете за изграждане на самочувствие на детето е родителите му да бъдат чувствителни и възприемчиви към неговите постижения, усилия и напредък. С две думи, да го оценят и да му отдадат признание.

Въпреки това, когато родителите са прекалено критични, те са склонни да се фокусират върху провала или върху това, което може да се подобри. Или просто омаловажават всеки успех на детето си. На практика нищо никога не им е достатъчно.

Емоционалните им реакции са били интензивни
Всички деца правят грешки, пакости, цапат се и чупят неща. Това е, защото те се учат. От възрастните се очаква да разбират тази реалност и да бъдат гъвкави и съпричастни. Освен това те трябва да могат да научат детето си на нещо ценно в ситуацията, вместо да губят контрол.

Ако родителите ви са били наистина критични към вас, те може да са реагирали прекалено емоционално на тези незначителни грешки, свързани с възрастта. Следователно, счупена ваза или малко разлято мляко са били достатъчна причина те да викат, заплашват или прекомерно да ви обвиняват.

Правили са чести сравнения
Те ви сравняват с вашите братя, братовчеди, приятели или съученици. Може би са подчертавали отличните оценки в училище или най-добрите лични качества или спортни способности.
Какъвто и да е случаят, винаги губите в сравнението. В резултат на това в крайна сметка се чувствате, че не оправдавате очакванията им.

Предлагали са условна любов
Ако родителите ви са били прекалено критични, вероятно са използвали обичта, вниманието и одобрението като разменна монета. Предлагали са ви ги само когато сте били послушни и примерни. Те обаче са ги оттегляли, ако изразявате гняв, отвращение или тъга или когато ги дразните по някакъв начин.

Как бихте се почувствали днес, ако родителите ви са били прекалено критични
Освен анализирането на нагласите и поведението на вашите родители, има още един надежден индикатор за това дали сте отгледани в прекалено критична среда. Това е начинът, по който се чувствате, мислите и реагирате днес. Начинът, по който сте били третирани в детството си, оставя след себе си определени ефекти, които продължават да бъдат видими в зряла възраст. Сред най-често срещаните са:

• Имате склонност да бъдете отстъпчиви и да се стремите да угаждате на другите, дори за сметка на собствените си нужди и желания. Това е така, защото сте научили, че привързаността е условна. Затова се страхувате да не я загубите, ако не се съобразявате с това, което другите очакват от вас.
• Трудно ви е да поемате рискове, да опитвате нови предизвикателства или да поемате инициативата. Наистина страхът ви от провал и невъзможност ви парализира. Това означава, че сте склонни да губите възможности, които представляват интерес за вас.
• Наистина сте чувствителни към критика. Може да тълкувате неутралните коментари като атака срещу вас или като морално вредни. Склонни сте да приемате всяко наблюдение изключително лично. Склонността ви да сте отбранителна е, защото сте израснали в среда, която го изисква. Освен това имате по-висок риск да страдате от социална фобия.
• Имате ниско самочувствие. Като цяло се чувствате слаби, неспособни и недостойни да се изправите пред ежедневните си предизвикателства. Освен това е вероятно да сте нерешителни и пълни със съмнения. Трудно ви е да избирате и решавате въпроси, в случай че не го правите правилно.
• Склонни сте да се извинявате прекалено, дори когато проблемът не е ваша отговорност. Освен това сте изключително чувствителни към промените в другите. Ако забележите, че някой се държи хладно или различно, предполагате, че това е поради грешка, която сте направили, и се извинявате.
• Трудно приемате комплименти и демонстрации на обич, защото не сте свикнали с тях. Може дори да почувствате, че не ги заслужавате. Това означава, че сте склонни да търсите начин да отклоните тези положителни нагласи към вас. Например, ако някой ви направи комплимент за ризата ви, вие настоявате, че е стара или че цветът не ви отива.
• Вие сте самовзискателен човек и наистина сте критични към себе си. Вашият вътрешен диалог постоянно оценява негативно всичко, което правите и казвате. Като такъв вие не сте в състояние да се отнасяте към себе си със самосъчувствие.
• Вие сте перфекционист и се страхувате да не правите грешки. Поради тази причина може да ви отнеме твърде много време, за да изпълните каквато и да е задача. Може дори да отлагате поради прекомерния натиск, който изпитвате.

Време е да излекувате миналото си
Както можете да видите, щетите, нанесени на вашето самочувствие, увереност и емоционално управление, са важни. Не е задължително обаче да е постоянно. Възможно е да се откажете от това, което сте научили, и да придобиете нови, по-функционални начини за тълкуване на ситуации и действие.
За да направите това, трябва да се научите да бъдете гъвкави и толерантни към себе си. Започнете да се насърчавате като най-добър приятел. Поемайте предизвикателства, дори ако рискувате да сгрешите.

И накрая, ако раните ви са дълбоки и тези видове реакции са изключително изразени при вас, не се колебайте да потърсите професионална помощ. Ще ви помогне да интегрирате преживяванията си. Освен това ще се научите как да си предлагате безусловната любов, сигурност и подкрепа, които чувствате, че винаги са ви липсвали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X