Напишете дума/думи за търсене

Оралното изнасилване не е „по-малко” насилие

През 2018 г. австралийският играч на крикет Алекс Хепбърн, тогава на 23 години, е осъден на пет години затвор, след като е признат за виновен в орално изнасилване.

Той нападнал жертвата си, докато тя спяла в леглото на негов съотборник. Насилил жената орално. Вследствие на това тя получила парализа на лицето. Месеци наред пиела през сламка и не искала да напуска дома си.

Насилието било като част от игра за сексзавоевания между Хепбърн и неговите колеги от британския крикет отбор „Уорчетършир Каунти”, които се отчитали за "бройките" в мобилно приложение.

Сексуалното насилие не е просто брутално насилие, извършено от анонимни мъже, срещу нищо неподозиращи момичета. Изнасилването е огромен спектър от ужаси.
В единия край на този спектър има акт, понякога юридически описван като „насилствено сношение“.

Той описва действие, в което жена или мъж са проникнати против волята им, но това описание на изнасилване подценява изживяването на хора, които са претърпели брачно изнасилване, изнасилване на първа среща, анално изнасилване, орално изнасилване, наред с много други действия, често наричани от закона „содомия“.

Всъщност изнасилването трябва да има по-широко определение: „Проникването в който и да е отвор на предмет или част от друго тяло против волята на човек“.

Ако някой е насилван от нападател, който държи в ръка от вибратор до настолна лампа, това е изнасилване с чужд предмет.

Ако някой пъхне пръста си във вагината или ануса на друг човек, това е пръстово изнасилване.

Ако някой постави пениса си в тялото на друг човек без негово съгласие - вагинално, анално или орално - това също е изнасилване.

Обществото като цяло обича да разделя изнасилването, сякаш има изнасилвания, които по някакъв начин са окей, докато други не са.

Ако жертвата е девствена и е нападната от непознат, обществото обича да казва, че това е някак си по-легитимно от пияно момиче, изнасилено от приятел. Същото важи и за мъж, изнасилен при всякакви обстоятелства.

Много често околните питат жертвите на изнасилване на първа среща защо не са набили нападателя си с юмруци, но през повечето време, животът е по-сложен от това.

Ако сте в позиция, в която сте надвити и насилвани, противопоставянето на злосторника може да ви изложи на по-голям риск.

Едно е да бъдеш изнасилен, друго е да те изнасилят и убият.
Но идеята, че жертвата трябва да е съучастник в нападението, е в центъра на културата на изнасилване.

Има много случаи, в които съдии по целия свят постановяват, че жена не е могла да бъде изнасилена, защото мъжът не би могъл да събуе дънките й без нейна помощ.

Факт е, че изнасилвачите превръщат жертвите си в съучастници.
„Направи това, което ти кажа, или ще те убия“, често се подразбира, ако не се казва директно, и има определение и за това - „Съгласие под принуда“.
И знаете ли какво означава "съгласие по принуда"? Означава изнасилване.

„Можеше да бъде и по-зле.” Това е нещо, което жертвите си казват през цялото време и е коварно.
Разбира се, може да бъде и по-лошо. Всичко, което някога се е случвало на което и да е човешко същество на тази планета, можеше да бъде по-лошо.
Но травмата не е състезание. И фактът, че някъде на някого му се е случило нещо в пъти по-лошо нещо от вашето, не обезсилва собствената ви травма.

Фактът, че нещата можеха да бъдат по-лоши, е без значение.

Непонятно е някой да степенува сексуалното насилие. Оралното изнасилване също е насилие против свободната воля, но често се замита под килима като невалидно, тъй като не включва пенетрация във влагалището. Но това не прави „невалидни” бруталните преживявания на всеки, който е бил анално изнасилен, изнасилен с чужд предмет, изнасилен, докато е бил в безсъзнание и т.н.

Жертвите на орално изнасилване могат да преживяват цял живот психологическа травма и сексуална дисфункция. Те могат да се заразят с полово предавани болести и да се сдобият с други физически наранявания. Те са изложени на по-висок риск от допълнителни изнасилвания, както и на по-висок риск от самоубийство.

Оралното изнасилване си е изнасилване.
Има безброй действия, които хората могат да извършват заедно за сексуално удоволствие, но когато липсва съгласие, всички тези действия се превръщат в нападение.

Тройка без съгласие е групово изнасилване. Позата задна прашка без съгласие е вагинално изнасилване. Пегингът без съгласие е анално изнасилване. Духането без съгласие е орално изнасилване.
И всяко изнасилване е по вина на извършителя.

И ако някой пъхне своите части във вашите части без вашето ентусиазирано разрешение, това е престъпление. Имате право на болката си, възмущението си, травмата си и думите, които я описват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X