Напишете дума/думи за търсене

Това е най-добрият начин да благодарим

Искате ли да направите подарък на хората около вас, който напълно да промени живота ви? Подарък, който дарявате с искрена усмивка. Подарък, който не ви струва нищо. Това е дарбата да кажеш благодаря.

„Благодарете на пламъка за неговата светлина, но не забравяйте държача на лампата, стоящ на сянка с постоянство на търпението.”
Рабиндранат Тагор

Най-добрият начин да благодарите
Мислите ли, че сте благодарен човек? Помислете отново. Всъщност всички бихме могли да бъдем малко по-благодарни в живота си. Ето шест съвета, които да помогнат за това.

• Бъдете конкретни. Не казвайте просто „Благодаря“. Обяснете защо го казвате. Например, вместо да кажете „Благодаря за вашата работа“, би било по-ефективно да кажете нещо ала „Благодаря, че останахте толкова късно, за да завършите работата си“ или „Благодаря, че проверихте тези резултати толкова внимателно“.
• Бъдете персонални. Когато става въпрос за работа в екип, не забравяйте да благодарите на всеки член поотделно.

„Всичко, което не дадеш свободно и изобилно, става загубено за теб.”

Сенека

• Слушайте. Вероятно този, на когото благодарите, също ще иска да говори за това как ви е помогнал. Например той може да иска да обясни кое е било най-трудното и кое е най-лесното нещо, което е направил за вас.
• Ако може, направете го публично. Хората, които са ви помогнали, няма споменат това в автобиографията си, но ако им благодарите публично, това ще ги накара да се почувстват утвърдени. По този начин те ще се смятат за някого, на когото може да се разчита.
• Открива възможността за реципрочност. Дължите им услуга и дори и да не поискат да си изплатите дълга, този факт е налице.
• Използвайте невербален език. Отделете малко време и погледнете отсрещния в очите, за да благодарите. Съобщенията, имейлите или телефонните обаждания просто не са достатъчно лични.

Разликата между това да благодариш и да си благодарен
Важно е да се подчертае, че благодарността не означава непременно, че сте благодарни. Тя често може да се прояви като спонтанен и автоматичен отговор.
Наистина, много изрази на благодарност звучат лицемерно. Веднага щом ги чуете, разбирате, че не съдържат истинска благодарност.

Показването на признателност надхвърля думите. Да бъдеш благодарен, се състои, наред с други неща, в това да покажеш на околните, че наистина цениш и оценяваш това, което са направили за теб или това, което са ти дали. В тези случаи конвенционалните методи често не помагат.

В интерес на истината, с обикновения израз на „благодаря“, може би никога няма да постигнете много. Това е така, защото автоматичното му използване го лиши от истинското му значение. Ето защо е добре да намерите нови начини да демонстрирате чувствата си на истинска благодарност.

Когато покажете своята благодарност към другите, малките детайли са важни. Кой обаче е най-добрият начин да демонстрирате чувствата си на благодарност?

1. Може да направите разлика
Опитайте се да забавите малко темпото в живота и да оценявате как различните хора около вас внасят положителни неща в живота ви. Това е най-добрият начин за създаване на силни връзки. Като признавате тяхната подкрепа, вие изразявате искрената си благодарност.

Взаимоотношенията са най-обогатяващият начин за постигане на личностно израстване. Вие цените тези, които ви ценят.

2. Отворете се за нови преживявания
Бъдете наясно, че благодарността ще подобри живота ви. Защото, като благодарите на другите, вие признавате и им показвате, че цените това, което са ви дали. Следователно те ще разберат какво са направили, колкото и малко да изглежда, е важно и положително.

„Нека бъдем благодарни на хората, които ни правят щастливи, те са очарователните градинари, които карат душите ни да цъфтят.”
Марсел Пруст

С един прост жест имате възможността да подсилите самочувствието на човека, който ви е направил услуга. От друга страна, от малко по-егоистична гледна точка, когато благодарите на друг, това обикновено увеличава желанието му да повтори услугата отново в бъдеще или да ви помогне по друг начин.

3. Създайте положителен ефект на доминото и се наградете
Говорете със семейството, приятелите и колегите си, за да им кажете колко важни са за вас. Това създава ефект на домино, с който може да разпространявате положителното си отношение към другите.

Наградете себе си. Почерпете се, че сте си написали добре „домашната работа“. Благодарете си за това, което сте направили. Това ще ви донесе щастие.

Няма причина да не благодарите на другите за това, което са направили за вас. Не забравяйте, че винаги има някого, който иска да ви угоди, без да иска нищо в замяна. Без съмнение той заслужава да бъде оценен. Затова бъдете благодарни и водете с пример, като го дарявате с универсалния подарък на искрена благодарност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X