Напишете дума/думи за търсене

Как да защитим очите си от студа

Грижата за очите ви от студ е също толкова важна, колкото и грижата за зрението през лятото. Сухият въздух, ниските температури и топлината могат да доведат до червени очи и сухота в очите.

Повечето хора се тревожат за очите си само през топлите месеци, когато слънчевите лъчи са толкова интензивни, че едва могат да виждат ясно.

Грешим, когато мислим, че през есента или зимата очите ни не страдат. Всъщност грижата за тях ви през това студеното време може да стане още по-важна. Студът, вятърът и по-сухият въздух са фактори, които предизвикват сухота в очите.

Ситуацията става още по-лоша, ако живеете в заснежени райони или решите да пътувате в планината. Снегът отразява много интензивно ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина, което също може да увреди зрението ни.

Освен това студеният въздух обикновено е по-сух и по-агресивен към кожата и очите ни. Стоенето на закрито обаче не е най-доброто решение, нито препоръчителният начин на живот. На закрито димът от камините също е дразнещ, както и сухата атмосфера, създадена от отоплението.

Как да защитим очите си през зимата?

На първо място, не трябва да забравяме слънчевите очила или да ги изоставяме до лятото. Още по-малко, ако сме сред сняг или на висока надморска височина.

През зимата сухият и студен въздух може да причини синдром на червените очи.

Ако живеете или работите на места, където се използва отопление, важно е температурата да се поддържа между 21 и 23 градуса. Използването на нагреватели води до изсушаване на околната среда, така че се препоръчва използването на овлажнители в стаите.

Когато е ветровито, трябва да използвате и слънчеви очила.
Това ще предпази очите ви от сухота и частици във въздуха. Освен това се опитайте да мигате по-често, тъй като това ще подобри производството на сълзи и влажността на очите.

Ако тези мерки не са достатъчни, може дори да използвате изкуствени сълзи. Както при грижата за кожата, препоръчително е да пиете много вода и да включите плодове и зеленчуци в диетата си, за да поддържате добра хидратация на тялото.

Когато имате сърбящи очи, опитайте се да не ги търкате или почесвате силно. Това вероятно е следствие от сухота и за борба с това усещане е по-добре да използвате сълзи или капки за очи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X