Напишете дума/думи за търсене

Поправянето на тази малка грешка може да окаже голямо влияние върху настроението ни

В някои дни вероятно се чувствате в ужасно, нацупено, пронизано от безпокойство настроение без абсолютно никаква причина. Може дори да се чувствате така през много време.

Когато се чувстваме по този начин, повечето от нас го отдават най-вече на липсата на сън, стреса на работа или други житейски разочарования, които ни съсипват, но има друг възможен виновник.

Неврологът д-р Крис Лий наскоро сподели умопомрачителната пикантност, че дори и най-малката дехидратация може да има голямо влияние върху настроението ви.

Той заявява, че само 1,5% дехидратация може да причини промяна в настроението, проблеми със самочувствието, повишена тревожност и депресия.

Изследванията подкрепят това. Проучвания, проведени в лабораторията за човешка ефективност на университета в Кънектикът, установиха, че дори „леката дехидратация може да промени настроението, енергийното ниво и способността на човек да мисли ясно".

Симптоми, причинени от лека дехидратация
- главоболие
- умора
- затруднено концентриране
- трудности при изпълнение на умствени задачи

Интересното е, че жените са по-чувствителни към дехидратация от мъжете.

Колко вода трябва да пием, за да предотвратим това?
Според университета в Кънектикът, „за да останем правилно хидратирани, експертите препоръчват да пием приблизително около 2 литра вода."

Ако искате да проверите дали приемате достатъчно вода сега, не забравяйте да проверите урината си. Колкото по-тъмна е, толкова по-вероятно е да сте дехидратирани.

Ако не сте сигурни колко вода трябва да консумирате, може да използвате малко математика, за да го разберете.
1. Умножете теглото си по 0,5. Резултатът ще ви даде количеството вода, които трябва да консумирате, преди да вземете предвид физическата активност.
2. Ако отчитате упражненията, вземете предишния си резултат и добавете 350 мл вода на всеки 30 минути упражнения.

Пиенето на достатъчно вода невинаги е забавна цел, но като спазвате дневния си прием, може да подобрите както психическото, така и физическото си благосъстояние.
И всеки път, когато започнете да се чувствате зле - психически или физически - вероятно трябва да изпиете чаша вода, но само в случай че проблемът е лека дехидратация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X