Напишете дума/думи за търсене

8 съвета за грижа за кожата при менопауза

Хормоналните промени, които настъпват по време на менопаузата, могат да ускорят процеса на стареене на кожата. Затова е важно да засилите грижата и да използвате подхранващи и стягащи продукти.

Кожната тъкан губи своята стегнатост с течение на времето поради намаляването на колагена и еластина. Като поддържате добро здраве и рутина за красота, може да намалите интензивността на тези ефекти, така че кожата ви да остане красива по-дълго.
Как да правите това?

1. Защитете кожата си от слънцето
Въпреки че слънцезащитата е от съществено значение на всяка възраст, абсолютно спешно е да засилите грижата за кожата си по време на менопаузата. Тъй като тъканите са по-слаби, директното излагане на слънце ще причини повече щети, ако не използвате качествен слънцезащитен крем.

2. Пийте повече вода
Признаците на дехидратация са по-забележими по време на менопаузата поради намаляването на мазнините, причинено от хормонални промени. Следователно, за да избегнете суха или груба кожа, е важно да пиете достатъчно вода през целия ден, в зависимост от жаждата.

3. Поддържайте здравословна диета
Много жени правят грешката да следват много нискокалорични диети по време на менопаузата, защото се страхуват да не напълнеят. Тези диети могат да повлияят както на здравето, така и на красотата.
Тъй като хранителният дефицит ще се отрази пряко на външния вид на кожата ви, най-добре е да изберете здравословна и балансирана диета с всички групи хранителни вещества. Трябва да включва протеини, есенциални мастни киселини и източници на антиоксиданти.

4. Използвайте ексфолиращи продукти
Някои казват, че най-малко желаното нещо за кожата в менопаузата е прекомерното натрупване на мъртви клетки и нечистотии по повърхността й, т.е. в епидермиса.

Експертите смятат, че това може да попречи на оксигенацията на тъканите и процеса на регенерация на клетките. Ето защо, за да поддържате дермата хидратирана и гладка, някои смятат, че е най-добре кожата да се ексфолира от време на време.

Забележка: Не всяка кожа трябва да се ексфолира с еднаква редовност. Затова е от съществено значение да се консултирате с дерматолог преди извършването на този вид процедура, дори и при домашни рецепти. Ексфолирането на суха кожа може да я раздразни и да я изложи на много други неудобства, вместо да помогне за подобряване на външния й вид.

5. Избягвайте тютюневите изделия
За да се откажете от навика да пушите, е важно да изхвърлите пепелниците и всичко друго, което ви напомня за пушене.
Има много причини да избягвате пушенето по време на менопаузата.

Тютюнът е един от най-лошите врагове на здравето на кожата. Консумацията му увеличава наличието на бръчки и влияе върху сухотата. Да не говорим за пряката му връзка с множество белодробни заболявания.

6. Използвайте стягащи кремове
Предлагат се много кремове със стягащи свойства, които помагат за стягане на кожата в най-чувствителните зони. Тези продукти, професионални или естествени, предотвратяват образуването на някои бръчки в области като лицето, шията и гърдите.

7. Консумирайте фитоестрогени
Храни и добавки, които съдържат фитоестрогени, като соеви изофлавони, помагат за минимизиране на отрицателните въздействия на хормоналните промени по време на менопаузата. Като помагат за регулиране на нивата на естроген, те забавят влошаването на кожата. Тези продукти трябва да се използват само под лекарско наблюдение, тъй като някои могат да имат странични ефекти.

8. Използвайте маски за лице редовно
Прилагането му овлажнява тъканите и помага за намаляване на онези малки агресии, които влияят на бързото появяване на бръчки. Освен това, благодарение на своите антиоксиданти, мазнини и аминокиселини, те са идеални за запазване на стегнатостта. Някои често срещани съставки за изработването на домашни маски са:
- авокадо
- натурално кисело мляко
- зехтин и овесени ядки
- кокосово масло с алое вера
- банан с мед

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X