Напишете дума/думи за търсене

Проблеми на пениса

Човешките гениталии и всичко, което е свързано с тях, вълнуват и двата пола откакто свят светува.

По-често говорим за проблеми и заболявания на вагината, отколкото за физическите неразположения на господата.

В тази статия ще разгледаме някои от най-срещаните проблеми на мъжкия полов орган.

Еректилна дисфункция
Еректилната дисфункция се определя като намаляване на способността за поддържане на стабилна ерекция за достатъчно време за поддържане на задоволителна сексуална връзка. Появата й е обусловена от някои заболявания - диабет, сърдечни проблеми, атеросклероза и високо кръвно налягане. Може да се дължи и на психологически фактори като стрес и безпокойство. Лечението й включва както лекарства, така и психологическа терапия.

Преждевременна еякулация

Преждевременната еякулация невинаги е здравословен проблем, особено ако се случва от време на време. Когато се случва често и засяга отношенията или самочувствието на двойката, може да изисква терапевтичен подход.

Ретроградна еякулация
Това се случва, когато мускулите, които насочват спермата навън, не работят правилно. При лечението й се използват определени лекарства като антидепресанти, които имат спазмолитичен ефект.

Други проблеми с еякулацията
Има и други често срещани заболявания на пениса, които са свързани с еякулацията, като невъзможност за изпразване, намалена еякулация и забавена еякулация. Те могат да се дължат на комбинация от различни физически и психологически проблеми:
• Реакции към лекарства
• Хронични болести
• Последици от операция
• Злоупотреба с наркотици или алкохол
• Депресия, тревожност или стрес

Приапизъм

Това е обратното на еректилната дисфункция. В този случай има продължителна и често болезнена ерекция. Освен това може да има пулсиращо усещане в пениса.
Може да бъде причинен от употребата на вазоактивни лекарства, както и наркотици за развлечение. За лечение се прилага дрениране през дупки, направени със скалпел.

Аноргазмия

Невъзможността за достигане на оргазъм се нарича аноргазмия или оргазмена дисфункция. Тя може да бъде от различни видове:
• Първична: оргазъм никога не е достиган в живота на човека
• Вторична: оргазъм е настъпил в миналото, но не и сега.
• Ситуационна: оргазъм се достига само в определени ситуации (например при мастурбиране).
Лечението се основава на психологическа терапия. Може да бъде индивидуална или като двойка, или комбинация от двете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X