Напишете дума/думи за търсене

Женска аноргазмия: причини и лечение

Женската аноргазмия е проблем, който засяга много дами, причинявайки им голям психологически и емоционален дискомфорт. В миналото нямаше особено значение дали жените се наслаждават на секса или не. Нашата роля се разглеждаше като просто репродуктивна или като обект на мъжко желание, без право да му се наслаждаваме.

За щастие, ние все повече осъзнаваме важността на този аспект от нашето съществуване и как той влияе на физическото и психическото ни здраве. Ролята на жените стана актуална и тяхната сексуалност започва да придобива много по-широко значение. Въпреки това има още много да се работи по темата. Затова е важно да не отбелязваме проблема като решен, а да продължаваме да правим стъпки напред.

„Нищо не плаши нормативния дискурс за секса повече от женското желание и нищо не се разбира по-малко от женската сексуалност.”
– Валери Тасо-

Какво е женска аноргазмия и защо се появява?
Женската аноргазмия, или инхибираният (потиснатият) женски оргазъм, е постоянно или повтарящо се отсъствие или забавяне на оргазъм след нормална фаза на сексуална възбуда. Тоест жената изпитва сексуално желание, но не може да достигне интензивния връх на удоволствие, който се постига чрез оргазъм.

Защо се случва това? Реалността е, че може да има множество причини. От една страна, сексуалното образование, което тя е получила, оказва значително влияние. Съществува погрешно схващане, че жената винаги трябва да постигне оргазъм чрез проникване, но реалността е, че по-често това се постига чрез мануална или орална стимулация на клитора.

Лошата или никаква стимулация на тази област може да бъде една от причините за този проблем. Това може да бъде причинено и от прекалено самосъзнание или прекомерно самонаблюдение по време на секс, заедно с поредица от негативни натрапчиви мисли за представяне в леглото.

„Сексуалната привлекателност е 50% това, което имате, и 50% това, което другите хора смятат, че имате!“
– София Лорен-

Освен това липсата на дискусия за женската мастурбация и убеждението, че жените не трябва да имат сексуални фантазии също допринасят за проблема.
Имайте предвид обаче, че някои лекарства могат да допринесат за затруднения при достигане на оргазъм.


Какво е лечението на женската аноргазмия?
Много от причините за женската аноргазмия са от психологически произход. Поради тази причина е важно да се проведе лечение с подходящ психолог. За да бъде ефективно, то трябва да има един основен стълб: психообразование и сексуално образование.

Важно е жените да разберат естеството на това, което им се случва и своята сексуалност. От друга страна, е жизненоважно те да разберат, че някои митове за женската сексуалност са неверни и ирационални.
Освен да работите със знания и идеи за секса, трябва да вършите практическа работа като упражнения за сензорно фокусиране и стимулация.

Първо, жената трябва да бъде тази, която ще изследва собственото си тяло постепенно, докато постигне оргазъм. След това тя може да научи партньора си на вида стимулация, от която се нуждае, за да стигне до оргазъм.

За кулминацията също е важно да се включи обучение в социални умения и техники за асертивност. Подобряването на комуникацията в двойката и уменията за взаимоотношения е основна стъпка за постигане на успешно лечение.

С две думи, женската аноргазмия е проблем, който може да бъде преодолян.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X