Напишете дума/думи за търсене

Домашни средства против афти

Раните в устата могат да се превърнат в досаден проблем за много хора. Обикновено те се появяват, когато имаме ниска защита, тъй като някои бактерии се възползват от тези обстоятелства, за да се заселят навсякъде в устната кухина, където могат, и да причинят проблеми.

Афтите в устата са много досадни, но могат да бъдат лекувани благодарение на естествени съставки като кокосово мляко, лук или ментово масло.

Обикновено тези неудобства изчезват за кратко време, често между 10 и 20 дни.

Но понякога тези рани стават по-устойчиви и отнема повече време от обикновено, за да изчезнат. В тези случаи трябва да потърсим професионална помощ, защото може да имаме много по-сериозен проблем.

Въпреки това, когато става дума за афти в устата, причинени инфекция или нова протеза, тогава можем да прибегнем до някои домашни лечения, които ще ни помогнат да ги накараме да изчезнат по-бързо.

Лук
Доказателствата сочат, че лукът има компоненти с противовъзпалителен капацитет.
Той е много полезен натурален продукт при лечението на афти в устата, тъй като съдържа голямо количество сяра. За да ви помогне да лекувате този орален здравен проблем, трябва да консумирате много суров лук. Яденето му в салати също е добър вариант.

Босилек
Босилекът е билка с приятен аромат, която освен че е много полезна за лечение на афти в устата, помага и в борбата с лошия дъх.
Препоръчително е да направите запарка, като кипнете половин литър вода с връзка босилек. По-късно го оставете да се накисва и изплакнете устата си, като правите гаргара с нея. Трябва да извършвате тази процедура два или три пъти на ден, за предпочитане след като сте измили зъбите си.

Ментово масло
Маслото от мента има анестетично и противовъзпалително действие, което е от голяма полза за успокояване на болката, причинена от афти в устата.
За да постигнете желания ефект, трябва само да вземете памучен тампон, потопен в това масло, и да го втриете внимателно върху засегнатата част.

Портокалов сок
Витамин С укрепва имунната система. Поради това е много важно редовно да включваме този сок в нашата диета.

Кокосово масло

Най-добрият начин за прилагането му при афти е чрез приготвяне на вода за уста и гаргара поне три или четири пъти на ден.

Градински чай с розмарин

За да приготвите вода за уста на базата на градински чай и розмарин, просто вземете половин литър вода и я кипнете с две супени лъжици от всяка от тези билки.
Оставете да поври около пет минути, свалете от котлона и оставете да престои. Когато водата е хладка, плакнете устата си три до четири пъти на ден.

Това естествено изплакване може да бъде много ефективно срещу паренето и болката, които тези рани в устата причиняват.

Други много прости, но ефективни природни средства
Плакнете три до четири пъти на ден със смес от студена преварена вода и супена лъжица морска сол.
Маслото от чаено дърво има страхотни лечебни, аналгетични и антисептични свойства, така че може да бъде много ефективно при лечение на рани в устата.
Първо обаче се уверете, че не сте алергични към него.

Друга препоръчителна естествена вода за уста се получава чрез вливане на растението хвощ.
Изплакването на устата с малко топло мляко може да успокои болката и паренето.
Поставете лъжица гел от алое вера директно върху раната или афтата.

Още няколко препоръки срещу афти в устата

Ефективността на горните натурални лекарства може да се увеличи, ако следвате серия от основни съвети. Например много вредно е да се консумират горещи, солени, пикантни и кисели храни. Трябва да внимавате и когато миете зъбите си.

От друга страна, консумацията на големи количества кисело мляко и други храни, богати на витамин B, желязо и фолиева киселина, може да бъде от голяма полза срещу рани в устата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X