Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за женственост: започнете от деколтето и шията

Тези деликатни зони са един от най-големите издайници на възрастта – затова не е учудващо, че много жени са готови да похарчат баснословни суми за поддържането на шията и деколтето си. Но всъщност са важни не толкова парите, колкото правилните грижи.

Кожата на шията и деколтето е тънка и фина, понеже слоят подкожна мазнина е съвсем минимален, а капилярната мрежа допълнително усложнява ситуацията. Затова при отсъствие на специално внимание, зоната се дехидратира и отпуска, появяват се бръчки.

Домашни процедури

Има няколко етапа, които не само, че не са досадни, а и ще ви доставят удоволствие: всекидневно почистване, тонизиране и подхранване на кожата, а веднъж седмично – дълбоко почистване и подхранване плюс масаж.

На първо място, важно е да се научите правилно да измивате не само лицето, а и шията и деколтето. Използвайте гел с натурално pH или мек био сапун с етерични масла, за да не изсушите или раздразните нежната зона. Изберете си един ден от седмицата, в който да направите пилинг, за да отстраните мъртвите клетки и да възстановите способността на кожата да диша. Пилингът не бива да е абразивен, по-добре се спрете на такъв с ензими или нисък процент фруктова киселина. За тонизиране изберете хидратиращ тоник или лосион с растителни съставки, веднага след измиването. Тъй като бързо губи влага, тази област трябва постоянно да се подхранва, затова сутрин и вечер нанасяйте хидратиращ крем, най-добре специално предназначен за шия и деколте. Обърнете внимание на съдържанието на козметичния продукт. Ако имате млада кожа, на която още не са се появили бръчки, изберете крем с нисък процент хиалуронова киселина и с растителни екстракти. Ако кожата ви е по-зряла, сред съставките непременно трябва да присъстват плодови киселини, фитохормони, пептиди, ензими, висок процент хиалуронова киселина.

Дълбоко подхранване

Маските ще ви помогнат да регенерирате кожата в дълбочина. Може да си ги направите вкъщи, от натурални продукти. Веществата, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, насищат с витамини повърхността на епидермиса, изглаждат повърхността, подобряват външния вид.

Бананова маска

Вземете един банан, една супена лъжица сметана и сока от един лимон и ги разбийте в бледндер, докато станат на каша. Нанесете в зоната на шията и деколтето за 30 минути, след което измийте с топла вода. Тази маска има лифтинг ефект и подхранва дълбоко.

Маска от овесени ядки

Сварете купичка овесени ядки, добавете сметана и малко сол и разбъркайте добре. Оставете маската да действа 40 минути и отмийте. Ефектът е равносилен на действието на силно овлажняващ крем.

Яйчено-медена маска

Разбъркайте три жълтъка с една супена лъжица мед и една супена лъжица зехтин, добавете две супени лъжици ръжено брашно. Разстелете сместа на марля, увийте като компрес около шията, поставете и на деколтето. Махнете след половин час.

Масаж и упражнения

За да поддържате тонуса на кожата си и да подобрите кръвообръщението, правете масаж и упражнения за шията и деколтето. Масажът може да започне, когато нанасяте крема – движенията са отдолу нагоре (от деколтето към брадичката) с кръгови движения, като внимавате да не разтегнете кожата. Като цяло, движенията в тази деликатна зона трябва да са много нежни. Ето и едно упражнение за мускулите на шията и брадичката: легнете по гръб и задръжте главата си във въздуха. Останете в това положение, вдигнете глава и погледнете към краката си. Задръжте 30 секунди и се върнете в изходното положение. Повторете 10 – 15 пъти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X