Напишете дума/думи за търсене

Речник на новите суперхрани

Това, че тези суперхрани са нови, е по-скоро за благозвучие, защото някои от тях са познати на хората от векове. Да речем, че отново са се завърнали на мода сред тези от нас, които се стремят към по-здравословен начин на живот. Без никаква претенция и за минимална изчерпателност ви запознаваме телеграфно с някои от най-разпространените супер храни днес.

Елда: високо съдържание на белтъци, флавоноиди, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор. Тази суперхрана е силно препоръчителна за закуска в съчетание с мляко заради фибрите и богатото съдържание на желязо. Тя подхранва кожата, косата и ноктите, бори процесите на стареене на клетките, добра профилактика е за сърцето и чудесна за работата на стомаха. Освен това стабилизира нивото на кръвната захар. Консумира се подсладена или осолена – като супа, гарнитура, вместо ориз, като основна съставка на десерти и палачинки.

Ленено семе: богато е на киселината, която основно действа за предотвратяване на възпаленията. Съдържа много полезни протеини, ненаситени мастни киселини и няколко ценни минерала. Съдържанието на лигнани (растетелен естроген с антиоксидантни свойства) в лененото семе е 80 пъти повече отколкото във всеки друг продукт. Има защитен ефект срещу рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво. Добавете го в супата, салатата, сместа за хляба, млечните продукти.

Сусам: супер богат на мед, калций и магнезий. Полезен за артрита, еластичността на кръвоносните съдове, костите и ставите. Намалява високото кръвно, помага при безсъние, предпазва от рак, ПМС, остеопороза, мигрена. Високо съдържание на витамините от В-групата, омега-3 и омега-6. Консумира се по много начини – директно върху салата, в млечна закуска, хляб, като сусамов тахан, сусамово олио и др.

Годжи бери: 10 – 40 гр от тях на ден ни осигуряват повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от месото. Те са естествен антиоксидант, съдържат 18 вида аминокиселини, 6 основни витамина и калий. Грижат се за имунната ни система, добрия тонус, кожата, черния дроб, сърдечната дейност. Консумират се директно, в мюсли, като съставка на десерт и др.

Киноа: „майката на житата” съдържа всички 8 аминокиселини. Антиоксидант е, съдържа подсилващи имунитета минерали, огромно количество фибри, желязо, магнезий и др. Тя е идеалната храна за постещите и за вегетарианците. Най-полезна е да се консумира покълнала, но може и да бъде сварена (вместо ориз например).

Спирулина: „протеиновата кралица” е водорасло с огромна концентрация на белтъчини. То е мощен антиоксидант, елиминира тежките метали и радиацията. Притежава 50 пъти повече желязо от спанака и 25 пъти повече калций от млякото, но не само това – доставя витамин А в огромни количества. Препоръчва се суров прием – в сок, сос или директно върху салатата.

Авокадо: богато е на мононенаситени мазнини, които редуцират риска от рак, сърдечна недостатъчност, диабет. Богато е на фибри и доставя лутеин, който свързваме със здравите очи и хубавата кожа. Стабилизира кръвната захар.

Малък съвет: Заменете майонезата в сандвичите и салатите с парченца авокадо.

Семена от чия: съдържат много калий, натрий, цинк, манган, фосфор, което ги прави приятели на активните хора. Дават супер енергия и помагат за по-висока издържливост при стрес и натоварвания. Съдържат и антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и др. Добри за детокс, отслабване, концентрация и засилване на паметта. Добавят се към всякакви ястия, шейкове или се хапват под формата на сурови кълнове.

Лимец: изключително наситен на минерали, витамини, белтъчини, той е антиоксидант и помага за доброто функциониране на половите жлези. Цинкът в лимеца, произведен в България, е пъти повече от този на лимеца в други държави. Приятел е на сърцето, на мускулите и активните, спортуващи хора, на тези с високо кръвно и тези, които страдат от артрит, шипове, неврози. В смлян вид се ползва в брашно. Покълнал се слага в салати и други ястия.

Алое вера: съдържа 18 аминокиселини, витамини, минерали, ензими и т.н. Помага на организма при натоварване и стрес, при слаба имунна система, при запек, намалява нивата на кръвната захар и на липидите в кръвта, потиска развитието на бактери и гъбички, като се прилага както външно, така и вътрешно – ползва се широко и в медицината, и в козметиката.

Малък съвет: За хората с хроничен запек е силно препоръчително да ползват алое вера на прах или течно.

Какаови зърна: богати на магнезий, калций, фибри, витамини от групата В, Е и С и др. Съдържат серотонин, допамин и други съставки, които са много полезни за мозъчната дейност. Зърната са благоприятни при депресия, слаб тонус, намаляват безпокойството и стреса. Съдържат „молекулата на любовта”, която се отделя от хората, когато са влюбени. Тази суперхрана ни прави по-щастливи, по-концентрирани, заздравява сърдечния мускул, понижава риска от съсиреци, ползва се при анемия, подагра, камъни в бъбреците. Най-полезни са сурови.

Кафяв ориз: той е пъти по-полезен от белия и съдържа повече антиоксиданти и фибри от известните с противораковите си свойства боровинки например. Полезен е за артериите и за сърдечно-съдовата дейност. Вари се по-дълго от белия ориз, но пък рядко се разкашква. Можете да го комбинирате с не по-малко полезното киноа.

Кокосово масло: огромно съдържание на наситени мазнини, които са важни за изграждането на всяка клетка в организма ни. Подобрява храносмилането, засилва имунитета, антивирусно и антибактериално. Има десетки приложения – за кожата, за устната хигиена, в напитки, закуски, десерти и др.

Амарант: безглутенов, с високо съдържание на протеини, много витамин Е, който е антиоксидант, магнезий, фосфор, фибри, скорбяла. Важен е за доброто функциониране на черния дроб и стомашно-чревния тракт. Много подходящ за бременни. Вари се като елда и киноа, ползва се като брашно, към зеленчуци и меса.


За още полезна информация търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X