Напишете дума/думи за търсене

За какво е полезен джинджифилът

Знаете ли, че

Джинджифилът идва от Югоизточна Азия, където до ден днешен се консумира в огромни количества – най-вече пресен от корена и стръковете и стрит в съставките на кърито. През XIII век Марко Поло го внася в Европа, а моряците му са открили, че ако похапват по мъничко от него, се лекуват от морска болест. Затова, ако получавате гадене при пътуване, имайте го също предвид.

Важно

Не може да разчитате да си направите чай от някакъв джинджифилов екстракт и той да има същия вкус като пресния. Коренът на джинджифила има цитрусов аромат, който се губи при този на прах.

В кухнята той подчертава всички аромати

Китайската, индийската и тайландската кухня почти нямат ястие без джинджифил. Те са ароматни, а джинджифилът има свойството да пробужда вкусовите рецептори и помага да се усети по-добре всяка подправка и всеки вкус в ястието.

Той е идеален за мариноване на почти всякакъв вид месо, защото ароматът му бързо прониква и открехва другите подправки.

Освен това действа като естествен консервант и от много години в немската кухня присъства в приготвянето на сладкишите за Коледа, които трябва да са готови по-отрано. Благодарение на джинджифила някои сладки може да издържат и по цял месец в затворена кутия.

У нас се продава освен корен от джинджифил и стрит на прах, също и маринован в оцет, който се консумира заедно със суши, както и захаросан. Него може да консумирате директно или да ползвате за овкусяване на сладкиши – например щолен, курабийки, козунаци и други.

Малки идеи

С цел засилване на имунитета може да приготвите за цялото семейство следното: два по-големи корена джинджифил се обелват и се рендосват на най-ситното ренде, може и с чопър, и се смесват с 1/2 кг домашен мед. От тази смес може да взимате по 1 ч.л. 2-3 пъти дневно с неметална лъжица.

Ароматен сос за печено месо или риба: загрейте олио и пуснете в него 1-2 скилидки чесън на парченца и 1 с.л. настърган корен на джинджифил. Разбъркайте и добавете сок от половин лайм. Когато течността поизври, добавете 200 мл кокосово мляко (може да го намерите във всяка по-голяма хранителна верига). Посолете на вкус и по желание може да добавите и 1 с.л. лют сос.

Свинско с ароматна коричка

Запържете от двете страни 4 малки парчета свинско бонфиле. Смесете 1 ч.л. джинджифил, 1 ч.л. кориандър, 4-5 с.л. натрошени фъстъци или кашу. Разстелете сместта върху алуминието фолио. Отделно смесете 3 ч.л. мед с 2 ч.л. дижонска горчица. Намажете бонфилетата първо с медената смес, а след това ги овъргаляйте в джинджифиловата. Запечете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса около половин час. Сервирайте със зеленчуци и оризови спагети.

Банани с джинджифил

Загрейте 50 г масло и добавете 1 с.л. настърган джинджифил и още толкова портокалова кора, 5 с.л. захар и сока от половин лайм. Обелете 5 банана, разрежете ги по дължина на половинки и ги сложете в соса да се сготвят за 4-5 мин. Може да добавите накрая някакъв ароматен плодов ликьор. Сервирайте топли с бита сметана или сладолед.

За още полезна информация харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X