Напишете дума/думи за търсене

Малки трикове, които облекчават болката без лекарства

Когато тя се появи на хоризонта, всичко останало е без значение. Не е задължително да е силна и пронизваща, достатъчно е да я има, за да завърти около себе си всичките ви мисли. Дните с нея може да са безкрайно дълги, а нощите дори повече. Защо ви боли, какво точно ви боли, колко още може да боли и най-вече кога ще спре да ви боли. Куп мрачни мисли, които в комбинация с нейно величество болката, напълно може да объркат ритъма на нормалното ви ежедневие. Отървете се от тях. Колкото по-малко се фиксирате в нея, толкова по-добре.

Не мислите за болката, не я хранете допълнително със стресови хормони и оставете имунната система да работи по проблема на спокойствие или поне да се опита.

Мислете за храна, любима храна
Само си я представете, топло шоколадово брауни с дъх на портокал. Печена пуйка, току що извадена от фурната питка хляб, купа с екзотични плодове, покрити със сметана. Спокойно, не е нужно да ги изядете, просто ги визуализирайте. Мислите за любима храна може да облекчат болката, която човек изпитва при потапяне на ръка в купа с ледена вода. Кой знае, парче шоколад на ум може да помогне поне за малко да не мислите за иглите в гърба си.

Медитирайте
Може и да ви прозвучи налудничаво, а може и да ви помогне да се справите със силата на болката. Повече от ясно е, че медитацията не заменя визитата при доктора нито спазването на предписаното от него лечение, но не пречи да опитате да облекчите състоянието си с малко равномерно и дълбоко дишане. И без мрачни мисли.

Потопете се в изкуство, чуждо или ваше
В хубава и увлекателна книга, в музика, която ви допада, в стар филм, за който все не ви остава време. С други думи, разсейте се. Разходка навън също ще ви дойде добре, но с тази болка, едва ли ви е много до физически усилия. Не пречи обаче да хванете четката и да се самовпечатлите колко ви бива или не в рисуването. Или в писането, плетенето, моделирането.

Поговорете с някого
Не е тайна, че споделянето помага. Това важи и за болката. Може да стискате зъби насаме, докато се разделите с всичките си пломби, а може и да поговорите за нея. Разобличаването на болката може и да притъпи силата й.

Посмейте се
Да, ясно е, че по-скоро ви се плаче от хроничната болка, която настоява постоянно за вашето внимание и ви тласка към ръба на отчаянието. Съвсем не ви е до усмивки, но те може да ви накарат да се почувствате по-добре. Никой не е казал, че е лесно, но не отказвайте, ако се провалите в началото. Смехът е здраве. И полезни ендорфини за настроение и по-леко поносима болка. Сега е моментът да проверите колко вярно е това твърдение. Нищо не губите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X