Напишете дума/думи за търсене

Здравословно хранене по Коледа? Възможно е.

Водени от максимата, че веднъж годишно е Коледа и човек трябва поне по празниците да се отпусне, много от нас направо прекаляват. Не случайно спешните отделения на болниците се пълнят с преяли и препили. Хайде да не сме едни от тях!

Няколко лесни за изпълняване съвета ще ви помогнат да не стигате до проблеми:

- Преди всичко не сядайте на масата прегладнели. Ако цял ден тичате по задачи и не сложите нито залък в устата си, рискувате на вечеря да преядете и да ви стане лошо.
- Внимавайте с ядките. Често ние ги похапваме механично, още преди да са поднесли вечерята, а те са доста калорични и крият рискове.
- Не прекалявайте с газираните напитки. Те подуват корема и създават дискомфорт.
- Изберете нетлъсто бяло месо пред сочни пържолки. Не прекалявайте и с колбасите.
- Забравете за пържените храни. Винаги предпочитайте задушени или печени.
- Избягвайте тесните рокли и коланите, които притискат силно стомаха.
- Отпуснете се. Стресът се отразява неблагоприятно на храносмилането и ако цяла вечер само се притеснявате дали гостите са доволни и тичате напред назад да им сервирате, рискувате да ви заболят и стомах и глава.

Имайте едно наум

За да не натоварвате черния дроб, яжте малки порции, по-често през деня. Ако преядете на едно от храненията, пропуснете следващото. Избягвайте колбасите, тлъстото месо, майонезата и сметаната. Бъдете много внимателни и с алкохола, както и с ядките.

Ако някога сте имали язва или страдате от киселини, не си причинявайте дискомфорт. Щадете стомаха като ограничите пържените и лютите храни, газираните напитки и туршиите. Не консумирайте сурови зеленчуци, а нека са варени или печени.

Внимавайте и при висока кръвна захар. Разбира се, вие знаете, че трябва да избягвате сладките, захарните изделия и тортите, но внимавайте също със сушените плодове, колбасите, пърженото и най-вече въглехидратите. Ограничете консумацията на алкохол до минимум.

Бъдете на щрек и при висок холестерол. Забравете за сирена, мазни меса, колбаси, баници и торти. Заложете на бяло месо, риба и зеленчуци. Яжте и ябълки, защото са богати на пектин и понижават лошия холестерол в кръвта.

Ако имате сърдечно-съдови проблеми много внимавайте с алкохола, солените храни, както и прекалено мазните. Това важи и за хората с високо кръвно. Дори прекалените емоции по празниците крият рискове за тях.

Внимание!

Дори и да имате малко повече свободно време, това не означава, че точно сега трябва да почнете да спортувате или да усилите програмата си. Това е период от годината, когато малко прекаляваме с храната и ако точно в този момент се подложите и на усилен спорт, може да преуморите организма си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X