Напишете дума/думи за търсене

Еликсирът ленено семе (+рецепти)

ДОКАЗАНО

Лечебните свойства на лененото семе се дължат на три основни съставки.

Омега-3 мастните киселини регулират имунитета и подобряват биохимичните процеси в организма. Лигнаните са естрогени с антиоксидантно действие, които регулират хормоналното равновесие и стимулират увеличаване на производството на хормони в организма. Фибрите са благоприятни за храносмилането и отделителната система и засищат глада, разказват медици.

РЕЦЕПТИ

За разхлабване - 1 супена лъжица, около 15 грама, ленено семе се поглъща сутрин на гладно с чаша вода.

При болка в ушите - ленено семе се сварява в сок от кромид лук, оставя се да изстине до стайна температура и след това разтворът се капва в ушите.

При главоболие или открити рани - смляно ленено семе се накисва в студена вода и се прави компрес върху челото или откритата рана.

При безсъние - равни части ленено семе и рициново масло се смесват и се разбиват добре в бронзов съд, а след това сместа се налага върху очите.

При менопауза

Проучване, публикувано през 2007 г между жени в менопауза е показало, че консумацията на 2 супени лъжици ленено семе по два пъти на ден е намалило наполовина горещите вълни. Разликата се забелязвала още след първата седмица, а максималният ефект се постигал след 2-ата.

При кашлица

На Изток печените семена от лен от хилядолетия се използват за лечение на кашлица. 2 лъжици ситно смляно ленено семе се разтварят в 1 чаша вряла вода и се приемат 3 пъти дневно, по възможност на празен стомах. Еликсирът се приготвя на всеки прием.

При затлъстяване

Половин чаша отвара от лелено семе се пие 3 пъти дневно 30 минути преди хранене в продължение на 10 дни, следва 10 дни почивка и курсът отново се повтаря.

Рецептата е: 1 супена лъжица семена се поставят в половин литър вряла вода и се варят на слаб огън 2 часа, като периодично се разбъркват. Съдът задължително трябва да е покрит. След охлаждане течността се прецежда и се пие.

За отслабване

3-седмичен курс с нискомаслено кисело мляко и ленено семе. Първата седмица 100 грама мляко се разбърква с 1 чаена лъжица ленено семе и се консумира на гладно. Втората седмица пак на гладно се изяжда смес от 100 грама нискомаслено кисело мляко и 2 лъжици смляно ленено семе. Третата седмица на 100 грама мляко се поставят 3 супени лъжици смляно семе от лен.

Напитка за здраве

1-2 супени лъжици ленено брашно се смесва с 1 лъжица мед и 1 чаша вода. Изпива се веднага, защото бързо се желира. Желателно е след това да изпием още една чаша вода, защото лененото семе бързо набъбва в стомаха. Хубаво е семето да се пасира непосредствено преди консумацията, защото тогава то е най-полезно, пълноценно и ароматно.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X