Напишете дума/думи за търсене

3 вкусни рецепти с лимони

Лимонов шербет с горски плодове

10 ми н (без времето за замразяване), 6–8 порции

Смелете в кухненски комбайн 1 кг горски плодове по желание и (може и замразени) и 1 банан, докато се получат парченца с размер на грахово зърно. Прибавете 18 с.л. стевия, 1/2 ч.ч. сок от лимон и 1/2 ч.л. настъргана лимонова кора и разбийте до състояние на пюре. Замразете за 2–3 часа, като разбърквате на всеки 20 мин.

Авголемоно

25 мин, 10 порции

Изсипете 6 ч.ч. домашен пилешки бульон в тенджера. Добавете 2 ч.ч. ориз и варете 12–13 мин. Поръсете с малко сол и черен пипер. Разтворете 3 с.л. царевично нишесте в 1/2 ч.ч. вода. Разбийте 4 яйца, прибавете разтвореното нишесте и сока от 4 лимона. Сложете внимателно с черпак от горещия бульон в лимоново-яйчената смес и разбъркайте (за да не се пресече супата), след което бавно и постепенно добавете цялата яйчена смес обратно към бульона, като бъркате непрекъснато. Свалете от огъня и оставете 10 мин.

Лимоново пиле с билки

15 мин (без времето за печене), 6–8 порции

Отстранете излишната мазнина от 1 пиле (около 1,5 кг) и го натрийте отвътре с черен пипер, чили и морска сол. Нарежете 1 лимон на тънки кръгчета и още един – на четири части. Нарежете на ситно 2 стръка пресен розмарин и 1 връзка магданоз. Сложете във вътрешността на пилето парчетата лимон, магданоза и розмарина. Под вътрешността на кожата, от страната на гърдите и бутчетата пъхнете кръгчетата лимон. Намажете цялото пиле със зехтин. Сложете в тава, сипете чаша вода, покрийте с фолио и печете на 120–160°С. Ако е необходимо, по време на печенето сипете още вода и 15–20 мин преди пилето да е готово, махнете фолиото, за да се получи златиста коричка. Преди поднасяне отстранете лимоните и билките от вътрешността и нарежете на парчета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X