Напишете дума/думи за търсене

Анатомия на победата

От малки ни втълпяват, че числото 1 е най-доброто от всички възможни цифри. То е символ на достигането до върха, на победата, на успеха. Често обаче няма кой да ни обясни, че победите са различни. И ако сами не разберем, че най-първата победа е да усетиш в какво си най-добър, усилията просто се обезсмислят.

По дефиниция победата представлява успех, завършващ с пълно поражение на противника, съревнование, в което излизаш първи, някакво достижение, преодоляване на трудности. Победата може да е покоряване на връх, тържество, триумф над някого. Тя обаче не е винаги с положителен знак. Съществува и понятието пирова победа. По думите на древногръцкия историк Плутарх, царят на Епир Пир след победата над римляните при Аскулум възкликнал: „Още една такава победа и сме загубени!”. Известен е и друг вариант на същата фраза: „Още една такава победа и ще останем без войска”. В тази битка Пир удържал победа благодарение на наличието на бойни слонове в армията му, с които по това време римляните още не умеели да се сражават и затова били безсилни и се оттеглили от бойното поле – което според тогавашните правила означавало пълна победа за Пир. Но римляните се сражавали храбро и победителят изгубил същия брой войници като победения – 15 хиляди. От тогава изразът означава победа, постигната на твърде висока цена; успех, равен на поражение.

Още една разновидност е моралната победа – която външно изглежда като поражение, но всъщност е триумф. Най-известният морален победител в историята е Христос, който не се е сражавал с палачите си, но е победил смъртта, а заедно с нея, и всички палачи на света. В този смисъл победата е единство, знание, милосърдие, добрина. Това е успех, в който важат не законите на джунглата и съревнованието, а фините настройки на душата. При него са важни не амбицията и хъса, а търпимостта, компромисите, съвестта

Победител не е качество, с състояние

Според психолозите най-важната характеристика на победителите е умението им да бъдат себе си. Те реализират личността си, като опознават новото, отзивчиви са, осъзнават неповторимостта на индивидуалността и я ценят у другите. Победителите умеят да разкриват себе си, вместо да играят роли. Те разбират, че има разлика между това да си любящ и да обичаш наистина, между това да бъдеш глупав и да постъпваш глупаво, да знаеш и просто да си даваш умен вид. Не се смятат за най-добрите, нито пък за най-лошите. Победителите може да търпят поражения и да изпитват трудности, но те никога не губят вяра в себе си. Победителите мислят самостоятелно и постоянно усвояват нови знания. Те имат способността да отделят фактите от мнението. Вслушват се в позицията на другите, но анализират цялата информация и достигат до собствени заключения. Победителите се възхищават и уважават околните, но никога не зависят напълно от тях, не са неразривно свързани, не изпитват благоговение към другите. Не се правят на безпомощни и не обвиняват никого. Приемат напълно отговорността за собствения си живот.

Тайната на победителите е особената им психология

За мнозина победител е този, който е заел първо място или получава висока заплата, или пък този, който има най-много успехи сред представителите на противоположния пол. Според психолозите обаче това е човек, който има собствени цели и успява да ги реализира. Психологът Ерик Берн казва, че „победителят се определя като човек, който изпълнява задълженията си към света и към самия себе си” – тоест, той е отговорен, сам поставя целите си и се наслаждава на резултатите. Ако приемам това разбиране, то номер едно е този, който не просто от време на време заема първото място, а човек, който умее да си поставя цели и да ги реализира. Целта може да е да станеш шампион в някоя област, но също и да развиеш и да реализираш най-добрите си качества (които може изобщо да не са свързани с първите места в класациите).

Известна е историята на Бил Гейтс, който като ученик в малките класове веднъж написал в съчинението си, че когато порасне ще стане много богат човек. С най-малките подробности описал какъв дом ще има и как ще бъдат обзаведени стаите. Приказката, описана в съчинението на Бил, била толкова далече от реалността, в която пребивавало семейството му по онова време, че учителката му поставила двойка и му наредила да пренапише съчинението. Но Бил отново написал същото.

Ясно поставената цел, представата за крайния резултат далече преди самата реализация, вярата в реалистичността на поставените цели, способността неотклонно да следваш пътя към постигането им – всичко това отличава мисленето на победителите от това на простосмъртните. Още едно важно качество, което притежава победителят, е неговата способност да учи бързо. В ерата на информационните технологии без това свойство е на практика невъзможно да се направи кариера, независимо какъв смисъл влагаме в тази дума. Способността за обучение винаги се е ценила високо, тъй като тя отговаря за гъвкавостта – умението да се приспособяваш бързо, грамотно и ефективно, да реагираш адекватно на обстоятелствата.

Законите на успеха: има ли рецепта да си номер 1

Успехът представлява последователна реализация на целите, постоянно движение към мечтите, неизчерпаемо развитие в дадено направление, постигане на плановете. Въпросът как да постигнем успех е вълнувал хората от векове. Има няколко правила, които ще ви помогнат по-често да се чувствате номер 1.
Закон за промяната
Енергията в света около нас непрекъснато се изменя, трансформира, движи – няма нищо постоянно. Трябва да приемем движението и да го трансформираме в наша полза, вместо да губим време в носталгия по старото: само така може да достигнем върха.

Внимавай какво мислиш

Някои го наричат закон за вибрацията – той гласи, че всяка енергия, независимо дали е мисъл или обект, вибрира с различна интензивност. Човешката мисъл е една от най-силните вибрации, способна да се трансформира в материална форма. Тоест, с помощта на мислите човек може да изпълнява желанията си. По този начин човек сам създава своята реалност, именно благодарение на мислите си. Ако си мислите за победа и успех, ще привлечете победа и успех. Ако се концентрирате върху страховете си, точно те ще се реализират.

Закон за относителността

Този закон гласи, че всичко в нашия живот е реално само в сравнение с други форми от света, който ни обкръжава. Доброто съществува по отношение на злото. Светлината се появява, когато я сравним с тъмнината. Всичко около нас няма никакво значение, докато самите ние не му придадем значение. С помощта на закона за относителността можем както да разрушим себе си, така и да се усъвършенстваме и да побеждаваме. Ако някой се сравнява с неимоверно по-богатите от него и страда по този повод, това отразява негативно не само върху материалното му благополучие, но и върху другите сфери от живота му. Ако обаче човек е благодарен за това, което има, и не завижда, ще привлече в живота си още материални блага.

Закон за полярността

Всичко на този свят има своята противоположност. Ако у вас има тъга, значи има и радост, ако има ненавист, значи присъства и любов. Всеки труден опит и всеки провал съдържа в себе си успех. Животът е уникална възможност за движение напред, за обучение и израстване.

Закон за ритъма

В съответствие с него всяка енергия, която достига крайност, се превръща в своята противоположност: нощта сменя деня, активността се редува с отдих, тъгата се превръща в радост. Когато човек е наясно със закона на ритъма, ще може да предсказва своите възходи и падения както в бизнеса, така и в любовта. И ще успее по-ефикасно да насочва действията си, без да изпада в крайности като еуфория и отчаяние.

Закон за причината и следствието

Според този закон нищо в живота ни не се случва просто така – всяка мисъл или действие влече след себе си едно или друго следствие. Животът е постоянен цикъл – всяка причина се явява следствие от нещо, което човек е извършил по-рано. Така ако сте постигнали успех, за това има определена причина – потърсете я и я възпроизвеждайте постоянно.

Нищо ново под слънцето

Във вселената не съществува нищо напълно ново – всяко явление е форма на нещо, което е съществувало по-рано. В този смисъл победата, към която се стремите, вече я има под някаква форма – трябва просто да откриете достъпа до него и да го представите пред света. Вероятно ви трябват само няколко малки крачки, затова не се отказвайте на сантиметри преди финала.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X