Напишете дума/думи за търсене

Полезни за здравето хранителни комбинации

За да извлечем максимална полза от това, което ядем, е важно да сме наясно как си взаимодействат различните храни и дали са съвместими. Така ще доставим на тялото си полезни вещества, а не само калории.

Телешко + манго
Телешкото и говеждото са богат източник на желязо. При дефицит на желязо отслабва имунитетът, апетитът също, натрупва се умора, кожата губи еластичността си, а косата – блясъка и здравината си. Затова е добре всяка седмица да хапваме поне веднъж порция телешко в комбинация с манго. Африканският плод съдържа куп полезни витамини и минерали, които помагат да се усвои максимално количество желязо. Мангото съдържа и необходимата ни за едно денонощие доза витамин С, който според специалистите по хранене подобрява усвояването на желязо. Тази комбинация се препоръчва при желязодефицитна анемия.

Малък съвет
След порцията телешко е добре да се откажете от кафето, тъй като кофеинът пречи на усвояването на желязото.

Картофи + извара
Поотделно и картофите, и изварата са ценни източници на много витамини и микроелементи. Но едни от ценните съставки на храната ни – белтъчините, без които не можем, се усвояват много по-добре от комбинацията картофи + извара. Белтъчините изграждат мускулната тъкан и са необходими за обмяната на веществата. Преди се е смятало, че най-много белтъчини ни доставят яйцата, но диетолозите са установили, че комбинация извара с картофи е много по-ефективна.



Между другото
Изварата в съчетание с плодове доставя на организма ни повече калций, отколкото ако се консумира отделно.

Житни растения + плодове
Според повечето диетолози мюслито в комбинация с плодове е идеалната закуска. Тя е полезна заради съдържанието на различни видове растителни влакна и баластни вещества. Освен витамини и микроелементи плодовете ни осигуряват и т. нар. водоразтворими растителни влакна. Те стимулират храносмилането и понеже изпълват стомаха, създават усещане за ситост. По-трудно се усвоява целулозата, чиито влакна са водонеразтворими и попадат в организма ни със зърнените храни. Тези влакна стимулират работата на червата, извеждат холестерола и жлъчните киселини от тялото. За храносмилането им обаче е нужно повече време и енергия. Ползата от тях е, че засищат и дълго време не чувстваме глад. Следователно и не пълнеем.

Полезно

Ако добавите орехи и мед към зърнената закуска, тя ще стане по-хранителна.

Кисело мляко + кайсии
Ценното на киселото мляко е съдържанието на калций от животински произход, който е по-ценен от растителния му аналог. А за да се усвои по-лесно, му помага кайсията, тъй като в нея има висока концентрация на плодови киселини – ябълкова, лимонена и винена. Освен това е богат източник на бета каротин, който в съчетание с мазнините от млякото се превръща във витамин А. Той също стимулира имунитета, подобрява зрението, предотвратява образуването на тумори, действа добре на кожата и косата.

Добре е да знаете
Колкото по-твърда е кайсията, толкова повече са полезните вещества в нея.


Избягвайте:

Пържоли със зехтин

Зехтинът и без това губи всичките си полезни свойства, мине ли топлинна обработка. А пък пържолите са карцерогенни, ако са пържини. Затова няколко капки слънчогедово олио и пържолите да се „пържолят” във фурната!

Фъстъци с бира

Фъстъците всъщност не са ядки, а бобови и съдържат много полезни съставки, които алкохолът убива.

Алкохол и газирани напитки

Откажете се от тях, защото чрез сладкото и газирано поемаме повече алкохол и напиването става неусетно.

Колбаси с хляб

Сандвичите са трудни за храносмилане, затова намерете начини да хапнате колбасите и хляба поотделно. Ако държите на сандвич с месо или сирене, поне добавете повечко салата за по-добро храносмилане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X