Напишете дума/думи за търсене

Гръцки народни приказки впечатлиха първолаци

На Международния ден на книгата, 23 април, издателство „Труд” и съставителката на „Гръцки народни приказки”Мирослава Скарлату – бяха на гости на първокласниците от столичното 12 СОУ. След като се изслушаха цели четири приказки, децата зададоха всякакви въпроси, а накрая получиха като подарък по една книжка за оцветяване.

Мирослава Скарлату
Мирослава Скарлату
Мирослава Скарлату е съставител, преводач и илюстратор на „Гръцки народни приказки”, книга номер 76 от поредицата „Златни детски книги”, която събира най-хубавите и значими детски книжки. За българското издание съставителката специално е подбрала най-интересните приказки от Гърция и ги е илюстровала. Освен, че познава в детайли българската и гръцка култура, Мирослава Скарлату има и богат опит с децата – самата тя има четири и едновременно с това работи в училище.

Гръцката култура датира от хиляди години, като е повлияла в голяма степен върху културното развитие на цяла Европа. Но тази култура е дала на света и разнообразна колекция от фолклор. Смятана за родно място на западната цивилизация, Гърция е допринесла за развитието на приказките, посветени на някакъв вид епичен героизъм и заклинателни магии. Всъщност, повечето гръцки приказки са свързани именно с вълшебства и чудеса.

„Наметни се с едно одеяло, за да ти разкажа историята отначало...” Много гръцки народни приказки започват така. Те разказват за царства с богати царе и царици, за бедняци в рибарски колиби, за страшни змейове, омагьосани принцове и красиви принцеси, приключения, геройства, лукавство и измама, правда и справедливост.

Инициативата е част от тазгодишния „Поход на книгата”, чийто акцент е насърчаване на ранното детско четене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X