Напишете дума/думи за търсене

Признаци за непоносимост към едни от най-срещаните храни

4. Амини

Друг химикал, наречен амини, е вещество, което естествено се образува по време на съхранението на храната и ферментация. Има много различни видове амини, които се съдържат в цитрусовите плодове, шоколада, пушената риба, колбасите, зрелите сирена, оцета, бирата и виното.

Чести симптоми:

- Зачервяване на кожата

- Главоболие

- Обрив

- Сърбеж

- Безпокойство

- Стомашни болки

- Диария

- Ниско кръвно налягане

Ако смятате, че може да имате непоносимост към амини, опитайте се да отстраните храната, която може да го съдържа. Приемането на антихистамин също може да бъде опция.

5. FODMAP

FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) е абревиатура от названията на веществата, които трябва да бъдат изключени от менюто: олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

ФОДМАП са късоверижни въглехидрати, които се абсорбират слабо или ненапълно в тънките черва. Бактериите ги разграждат и произвеждат газ, който причинява подуване и дискомфорт.

Чести симптоми:

- Синдром на раздразнените черва

- Подуване на корема

- Диария

- Газове

- Болка в корема

- Запек

Ако смятате, че може да имате непоносимост към FODMAP, опитайте да извадите от менюто си храната, която е съдържа най-много от тези компоненти.

6. Глутен

Непоносимостта към глутена е по-често срещана, отколкото вероятно мислим. Тя засяга някъде от 0,5 до 13% от цялото население на планетата. Глутенът е протеин, открит в пшеницата, ечемика, ръжта...

Чести симптоми:

- Болка в корема

- Подуване на корема

- Главоболие

- Обрив

Ако мислите, че може да имате непоносимост към глутен, избягвайте хляб, тестени изделия, зърнени храни, бира, бисквити, сосове, превръзки и сосове (особено соев сос).

7. Фруктоза

Фруктозата е вид захар, която се съдържа в плодовете, зеленчуците и в меда. При някои хора тя не се абсорбира ефективно, което причинява дискомфорт.

Чести симптоми:

- Рефлукс

- Газове

- Гадене

- Подуване на корема

Ако смятате, че имате непоносимост към фруктоза, избягвайте или премахнете от хранителния си режим безалкохолните напитки, меда, натуралния сок, ябълките, динята, черешите, крушите и граха.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X