Напишете дума/думи за търсене

Да направим различна баница (+рецепти)

Баницата! Неизменно присъства на трапезата ни и в делник, и в празник. Ако обаче традиционната баница със сирене и яйца ви е поомръзнала, сме събрали за вас няколко идеи как да разнообразите рецептата. Разбира се, в най-добрия случай ще я направите с домашно точени кори, но ако не можете или нямате време да точите, вземете готови. При тях също има разнообразие – пълнозърнести, печени на сач и мн. др. Не забравяйте, че каквато и баница да правите, маслото ще ви е пръв помощник и задължително условие за великолепен резултат. Не пестете масло в баницата. Ако пък го претопите предварително и получите гхи (вижте тук), ще е още по-вкусно и по-здравословно.

Приемете идеите ни като отправна точка и експериментирайте с подобни продукти и пропорции по ваша преценка.

С ориз по родопски

Баницата с ориз е типична за родопския край и е много лесна за осъществяване. Необходимо е само да сварите добре ? ч.ч. бял ориз, да го оставите да изстине и да го добавите в плънката с яйцата и сиренето. Опитайте също така да замените ориза с булгур, фин кус-кус или киноа. Няма да ви се получи съвсем „по родопски“, но пак ще ви хареса.

Със замразени или пресни зеленчуци

Вариантите са много – най-популярната е с праз, а също и със спанак, лапад, киселец. Бихте могли предварително да задушите зеленчуците и да ги подредите като плънка заедно със сиренето и яйцата. Но може да ги сложите и сурови в баницата – така тя ще стане по-лека и по-здравословна. Опитайте и с по-нетрадиционни за баница зеленчуци като грах, царевица или броколи. Други възможни добавки във вашата баница са маслините и каперсите.

Баница с броколи

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

1 пакет броколи, може и замразени, на розички

500 г сирене или смес от различни сирена

100 г масло

4 яйца

300 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

1 Разтопете маслото в микровълновата и подгответе четчица, за да мажете с нея корите. В това време извадете броколите от плика да се отпуснат и ги накъсайте на розички.

2 Намаслете тава за печене и поставете две кори. Добре ги намаслете с помощта на четчица. Върху тях натрошете част от сиренето и разпръснете няколко розички.

3 Надиплете лист от корите отгоре, намаслете го и отново – трошено сирене и няколко розички броколи. Така – до изчерпване на продуктите, като завършите с кора, добре намаслена по цялата повърхност.

4 Разбийте яйцата заедно с прясното мляко и нарежете баницата на ромбове. Залейте я, като се погрижите яйчната смес да попие навсякъде равномерно.

5 Печете в предварително загрята фурна на 200C около 25 минути или докато повърхността стане приятно златиста.

Малък съвет

За да стане мека и въздушна баницата ви, не полагайте корите плътно, ами ги надипляйте, така че да има въздух между тях.

С месо

Може да използвате кайма, бяло месо, бекон, дори дреболии. Принципът е следният: задушавате лук или праз, в тях – каймата, парченцата бяло месо или дреболиите, и овкусявате с подправки по свой вкус: например черен пипер, кимион, къри, кориандър, чубрица, розмарин и т.н. Баницата ще е чудесна и със сухи подправки, и със свежи.

Плънката разпределяте между корите като при обикновена баница, но вместо бяло сирене пробвайте с кашкавал. Яйцата може да смесите с кашкавала или да ги разбиете и да полеете баницата с тях накрая.

Банички индийски стил

Необходими продукти:

1 кори за баница

1 ч.ч леща

100 г зехтин или разтопено масло гхи

парче джинджифил на ситно

къри (сушено или паста)

кимион

кориандър

1 глава лук или 1 стрък праз на ситно

? връзка магданоз на много ситно

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1 Сварете лещата, оставете я да изстине и я отцедете добре от водата.

2 Задушете лука или праза заедно с джинджифила, добавете кърито, кимиона и кориандъра, а след това и лещата. Бъркайте 3-4 минути, след което изключете котлона и добавете магданоза.

3 Вземете една кора и я сгънете на две. Намаслете повърхонстта, сложете малко от плънката и затворете, като образувате триъгълник.

4 Печете в предварително загрята фурна на 200C за 25 минути.

Може с тази плънка да направите и голяма баница. Сервирайте с къри сос. Ако обичате люто и децата също го понасят, добавете в подправките и лют червен пипер.

-----

Баницата не е задължително с бяло сирене. Еспериментирайте да добавите и други сирена – например котидж сирене, кашкавал, извара, синьо сирене, пушено сирене, рикота или смес от тях. Също така може да замените млякото в нея със сметана, кокосово мляко или газирана вода.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X