Напишете дума/думи за търсене

Храни и напитки, които подобряват здравето на жените

Жените имат редица уникални хранителни нужди и изборът на правилните видове храни и напитки може да има положителен ефект върху физическото им състояние. Изборът на определени групи храни и напитки може да помогне за подобряване на здравето и предотвратяване на определени заболявания.

Лимоновата вода засилва метаболизма и стимулира отслабването

Лимоновата вода е много важна в процеса на храносмилане, защото с годините количеството киселини в стомаха намалява. След определена възраст 30% от жените страдат от атрофичен гастрит, което е състояние, белязано от малко или никаква стомашна киселина.

Лимоните са чудесни за отслабване, тъй като са бедни на калории. Сокът от цял лимон съдържа само 12 калории, но пък дава голяма част от дневната препоръчителна стойност на витамин С. Тези цитруси помагат за загуба на тегло и за детоксикация на черния дроб.

Флавоноидите в лимоновата киселина помагат в борбата с рака и намаляват възпалението в тялото.

Чаят от малинови листа помага за намаляване на менструалните спазми

Това е добре позната напитка, която е полезна за здравето на дамине, тъй като е естествено богата на витамини и минерали, необходими за женското тяло. Съдържа желязо, калций, калий, витамини B, A, C и E.

Облекчава симптомите на предменструален синдром, силното менструално кървене и болезнените спазми по време на цикъл. Това се дължи на високото съдържание на витамини и минерали, които балансират хормоните и укрепват стените на матката.

Коренът от мака подобрява симптомите на менопаузата

Мака, известен още като перуанския женшен, е кръстоцветен зеленчук и затова е свързан с броколи, карфиол, зеле и къдраво зеле. Той има дълга история на кулинарна и лекарствена употреба в Перу. Основната ядивна част на растението е коренът. Съществува в няколко цвята, вариращ от бял до черен, и може да се намери под формата на прах.

Доказано е, че мака облекчава симптомите в менопаузата като горещи вълни, промени в настроението и проблеми със съня. Той също така традиционно се използва за повишаване на плодовитостта, подобряване на настроението и балансиране на хормоните.

Може да се приема като добавка или да се добавя към смутита, овесени ядки, печива, енергийни барове.

Броколито се бори с бръчките

Броколи е суперхрана, която решава различни проблеми, поразили здравето. В една чаша броколи има 100% от витамините, които са от решаващо значение за производството на колаген, отговорен за еластичността на кожата. Този зеленчук е богат и на витамин А, който подпомага обновяването на клетките.

Куркумата лекува инфекции

Куркумата е една от най-добре проучените лечебни билки и нейната универсалност като естествено средство за лечение на често срещани неразположения я направи невероятно популярна и изпитана от времето диетична добавка. Тази подправка съдържа мощни антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Известна е със своите противогъбични, антибактериални и антивирусни качества.

Куркумата може да бъде ефективно лечение срещу гъбата кандида.

Киноата укрепва космените фоликули

Това зърно се смята за суперхрана. Светът на здравословната храна е обсебен от добавянето му в салати и използването му като заместител на ориза.

Високото му съдържание на протеини защитава и подхранва космените фоликули, докато овлажнителите в него подхранват и хидратират скалпа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X