Напишете дума/думи за търсене

8 навика, свързани с кафето, които са добри за здравето

Много изследвания твърдят, че има редица ползи за здравето от пиенето на кафе заради количеството антиоксиданти в него. Въпреки това консумацията на ароматната напитка може да бъде и пристрастяващ навик, ако прекалявате с нея.

Но ако се приема по правилния начин, кафето може да бъде наистина добро за вас.

За да извлечете максимума от чашата си с кафе, „МИЛА“ споделя с вас няколко навика, които със сигурност ще подобрят здравето ви.

1. Опитайте бронирано кафе

Това е рецепта, при която добавяте несолено масло и кокосово масло в чаша кафе без захар. Това е и засищаща напитка, което е добра новина за онези, които не обичат да закусват, но не отказват сутрешна чаша кофеин. Смята се, че повишава добрия холестерол, понижава триглицеридите и е подходящо при хранителни режими, свързани с отслабване.

2. Внимавайте със захарта

В идеалния случай е добре да пием кафе без захар или подсладител, но това не е решение за мнозина. Захарта е една от най-вредните съставки в съвременното хранене, така че определено трябва да намалите приема й. Овкусявайте кафето си с ванилия или стевия.

3. Избягвайте кофеина след 14 часа

Кафето е стимулираща напитка, но негов недостатък е, че може да наруши цикъла ви на сън. Може да изпиете 2-3 чаши кафе сутрин, но го избягвайте след 14 часа, ако имате лек сън. Опитайте да преминете на следобеден чай, за да може да спите добре.

4. Добавете канела или какао

Добавянето на какао към кафето не само увеличава количеството на антиоксиданти в напитката ви, но е полезно и за намаляване на количеството захар, което сте добавили в чашата. Мока, който е вид кафе смес с аромат на шоколад, е популярен избор в ресторантите по целия свят.

Същото важи и за канелата - мощна термогенна и антиоксидантна суперхрана, която не само е невероятно полезна за здравето, но и придава специфичен вкус на кафето. Щипка от нея е повече от достатъчно, тъй като твърде много от тази подправка може да причини неприятни симптоми.

5. Не позволявайте закуската ви да е само чаша кафе

Пиенето на кафе на празен стомах не е най-добрата идея. Ако не сте яли нищо, кафето (включително и безкофеиново) може да увреди стомашната лигавица и да причини киселини и лошо храносмилане. Той също може да повлияе негативно на нервната система чрез засилване на симптомите на тревожност.

6. Избягвайте нефилтрирана вода

Когато приготвяме кафе, сме склонни да не обръщаме особено внимание на водата, с която го правим. Най-добре е да използваме филтрирана вода или изворна. Не само защото приготвената напитка има по-добър вкус, но и не съдържа нежелани тежки метали от стари тръби или хлор, използван за обеззаразяване на водата.

7. Заменете кравето прясно мляко с бадемово мляко

Ако пиете кафето с мляко, най-добре е да се ограничите до 2 чаши на ден. Прекалено количество прясно мляко може да доведе до неудобни стомашно-чревни симптоми и да ви накара да наддадете на тегло. Опитайте бадемовото мляко като алтернатива на кравето мляко.

8. Не купувайте изкуствени сметани

Нискомаслените и синтетичните сметани и други подобрители често се рекламират като по-здравословни варианти за обогатяване на вкуса на кафето. Истината е, че тези продукти са силно обработени и може да съдържат нежелани химически съставки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X