Напишете дума/думи за търсене

Мързеливо око при децата - как да го разпознаете и лекувате

Мързеливо око (амблиопия) е намалено зрение в едното око, причинено от анормално зрително развитие в началото на живота. Обикновено се развива от раждането до 7-годишна възраст и е водещата причина за намаленото зрение сред децата. Рядко ленивото око засяга и двете очи.

Ранната диагноза и лечение може да помогнат за предотвратяване на дългосрочни проблеми със зрението на вашето дете. Обикновено окото с по-лошо зрение може да се коригира с очила или контактни лещи, както и с терапия.

Признаците на мързеливо око включват:

  • Око, което „броди“ навътре или навън
  • Изглежда, сякаш очите не работят заедно
  • Лошо възприятие за дълбочина
  • Присвиване или затваряне на окото
  • Накланяне на главата
  • Недобри резултати от тестове за скрининг на зрението

Имайте предвид, че понякога мързеливото око не се вижда без очен преглед.

Кога да посетите лекар

Отидете на очен лекар с детето си, ако забележите, че окото му се лута след първите няколко седмици от раждането. Проверката на зрението е особено важна, ако има фамилна анамнеза за кръстосани очи, детска катаракта или други заболявания на очите.

За всички деца се препоръчва пълен очен преглед на възраст между 3 и 5 години.

Причини

Мързеливо око се развива поради необичайно зрително преживяване в началото на живота, което променя нервните пътища между тънкия слой тъкан (ретината) в задната част на окото и мозъка. По-слабото око получава по-малко визуални сигнали. В крайна сметка способността на очите да работят заедно намалява и мозъкът потиска или игнорира приноса на по-слабото око.

Всичко, което замъглява зрението на детето или кара очите да се кръстосват или извиват, може да доведе до мързеливо око.

Очилата или контактните лещи обикновено се използват за коригиране на проблемите с пречупването. При някои деца мързеливото око се причинява от комбинация от страбизъм и рефракционни проблеми.

Фактори, свързани с повишен риск от мързеливо око:

  • Преждевременно раждане
  • Малък размер при раждането
  • Семейна история на мързеливо око
  • Увреждания в развитието
  • Усложнения

Внимание!
Нелекуваното мързеливо око може да причини трайна загуба на зрението.

Лечение

Важно е да започнете лечението на мързеливото око на детето възможно най-скоро, когато се формират сложните връзки между окото и мозъка. Най-добрите резултати се проявяват, ако лечението започне преди 7-годишна възраст, въпреки че половината деца на възраст между 7 и 17 години също реагират на лечение.

Опциите за лечение зависят от причината за мързеливото око и от това доколко състоянието влияе върху зрението на вашето дете.

Вашият лекар може да препоръча:

Коригиращи очила

Очилата или контактните лещи могат да коригират проблеми като късогледство, далекогледство или астигматизъм, които водят до мързеливо око.

Пластири за очи

За да стимулира по-слабото око, детето ви носи лепенка над окото с по-добро зрение за два до шест или повече часа на ден. В редки случаи носенето на лепенка за очи твърде дълго може да доведе до развитие на амблиопия в закърненото око. Въпреки това обикновено е обратимо.

Bangerter филтър

Този специален филтър се поставя върху лещата за очила на по-силното око. Филтърът замъглява по-силното око и подобно на лепенка за очи работи за стимулиране на по-слабото.

Капки за очи

Те може временно да замъглят зрението в по-силното око. Обикновено предписано за употреба през почивните дни или ежедневно, използването на капки насърчава детето ви да използва по-слабото око и предлага алтернатива на пластира.

Операция

Вашето дете може да се нуждае от операция, ако има увиснали клепачи или катаракта. Това, разбира се, ще се случи по преценка на лекаря и след направени всички изследвания. 

Съществуват и лечения, базирани на дейности като рисуване, редене на пъзели или игра на компютърни игри.

За повечето деца с мързеливо око правилното лечение подобрява зрението в рамките на седмици до месеци. Лечението може да продължи от шест месеца до две години.

Важно е детето ви да бъде наблюдавано за рецидив на мързеливо око, което може да се случи при до 25 процента от децата със заболяването. Ако ленивото око се повтори, лечението ще трябва да започне отново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X