Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали слънчевите ни очила наистина защитават

Обикновено избираме слънчеви очила по техния външен вид и как ни стоят. Рядко се замисляме, че те са средство, което предотвратява това слънцето да повреди очите ни. Независимо от сезона или температурата навън, трябва да сме внимателни със слънцето. Слънчевите лъчи могат да проникнат и през облаци и мъгла - което означава, че има потенциални рискове от UV увреждане на очите ни през цялата година. Както UVA, така и UVB лъчите могат да се отразяват от повърхности като вода, сняг, пясък и дори сгради, а това увеличава риска за очите при определени условия.

Най-доброто, което може да направите за очите си, е да носите качествени слънчеви очила. Имайте предвид обаче, че високата цена невинаги е гаранция за качество.

Всички слънчеви очила трябва да се продават с етикети, които указват нивото им на защита. Винаги търсете слънчеви очила със 100-процентова UVA- и UVB-абсорбираща защита, или UV 400.

Какво точно означават тези числа?
Слънцето излъчва три вида ултравиолетови вълни: UVA, UVB и UVC. Всички тези вълни имат дължина от 400 нанометра или по-малка, но UVC се абсорбира от земната атмосфера, така че UVA и UVB са това, от което се нуждаете, за да се предпазите от (както кожата, така и очите). Очила с етикет UV 400 ще абсорбират дължини на вълната до 300 нанометра, което е същото, като да кажем 100-процентов UVA и UVB абсорбент.

Етикетите понякога са фалшиви
За съжаление не всички стикери за слънчеви очила са надеждни. Слънчевите очила би трябвало да се третират като медицински изделия (те са предназначени за смекчаване или предотвратяване на вредното въздействие на слънцето върху очите ви). Въпреки това, за да се гарантира тяхната безопасност и устойчивост на удар, потребителските тестове показват, че това, което е на стикера, невинаги е точно - особено при по-евтините модели.

Вземете вашите очила от надежден търговец
Има огромна вероятност слънчевите очила, закупени от стойка на улицата за 20 лв, да не са качествени изобщо. Затова се обърнете към някоя по-престижна оптика, където също ще намерите поносими като цена модели.

По-тъмните стъкла не са непременно по-добри
Много хора вярват, че по-тъмните слънчеви стъкла осигуряват по-добра UV защита, но качеството на засенчването няма нищо общо с тъмнината или цвета на очилата. Всъщност тъмните стъкла без подходяща UV защита могат да бъдат по-лоши, отколкото да ходите без слънчеви очила, защото те причиняват разширяване на зеницата на окото, което след това увеличава излагането на ретината на нефилтрирани UV лъчи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X