Напишете дума/думи за търсене

Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран

Още когато нямаше смартфони и толкова много компютри, хората знаеха, че екраните разболяват очите ни. Но преди години това не беше огромен проблем, защото единственият екран, който ни вредеше, беше телевизионният.

Днес се взираме в екрани по цял ден и макар техниката да е напреднала и екраните да са качествени, опасността остава.
Според д-р Блейкней, специалист по оптометрия, вредата, която нанасят компютърните екрани, не е толкова фатална, но те може да изострят съществуващи състояния на очите.

Какви проблеми предизвиква гледането на екрани по повече от 3 часа на ден?

Главоболие

Възпалени очи

Сухи очи

Дискомфорт

Промени в цветовото възприятие

Замъглено зрение

Трудност при фокусиране

Замайване и др.

Начини за минимизиране на щетите

Има няколко начина, по които може да сведете до минимум потенциалните щети на очите, причинени от гледане на компютърни екрани.

Първо, важно е да настроите екрана на компютъра, така че той да е в правилната позиция спрямо очите ви. Горната част на екрана трябва да е в съответствие с нивото на очите ви. Освен това екранът трябва да бъде поставен на около 45-75 см от вас.

Екранът трябва да бъде наклонен леко назад - между 10 и 15 градуса, в зависимост от конкретните предпочитания на човека. Това се прави, за да не получавате отблясъци от светлини.

Отблясъците може да бъдат избегнати и чрез поставяне на щори на близките прозорци или използване на екран за отблясъци.

В допълнение към регулирането на позицията на вашия екран, може също да намалите проблемите с очите, като просто мигате по-често. Много хора не осъзнават, че всъщност мигат по-малко, когато гледат екран. Мигането обаче е важно, тъй като "промива" очите ви в техните естествено терапевтични течности.

Важно е също да си правите почивки от гледането на вашия екран. Един лесен начин да запомните това е да практикувате 20-20-20. На всеки 20 минути трябва да се опитвате да гледате нещо на 20 метра разстояние за минимум 20 секунди.

Също така се препоръчва да си правите по-дълги почивки от екрана на всеки 2 часа.

Ако страдате от сухота на очите, на всяка цена си вземете т.нар. изкуствени сълзи. Те ще ви помогнат да се чувствате по-добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X