Напишете дума/думи за търсене

Фитнес за добро зрение

Компютър в работата, лаптоп у дома, таблет в колата, мобилен телефон в джоба, телевизор, втори телевизор. Повече от всякога разчитаме на очите си за възприемане на света около нас и за общуване с него. Повече от всякога ги натоварваме и изморяваме.

Почти всеки четвърти ученик у нас е с очила, а всеки трети човек има в някаква степен проблем със зрението. След 45-годишна възраст статистиката става още по-неблагоприятна. Очите не са даденост и макар да не болят, когато отслабват или остаряват, имат нужда от добра грижа.

Нахранете ги здравословно

Очите имат своите хранителни предпочитания, не ги подценявайте. Започнете с коктейл от витамини и минерали - А, С, Е, мед и цинк са изключително необходими. Не бързайте да се пресягате към рафта с медикаменти, най-добре ги набавете на организма по естествен начин с храната. Бета-каротенът, лутеинът, зеаксантинът предпазват очите от вредното влияние на слънчевата радиация. Жълтите и зеленолистни зеленчуци ги съдържат в изобилие и това ги превръща в най-добрия приятел на очите. Същото се отнася за чесъна, лука и каперсите, които са богати на сулфур, лецитин и цистеин. Не забравяйте за рибата, боровинките и годжи берито също.

Раздвижете ги с фитнес

В буквалния смисъл на думата. Ако не сте правили досега упражнение за тонус на очите, може би е време да опитате. За „добро утро“, за „лека нощ“, или когато почувствате умора в тях.

Топъл компрес с длани

Разтрийте ги една в друга, а след това ги сложете върху клепачите за 5 секунди. Повторете няколко пъти.

Въртележка

Погледнете нагоре, а след това бавно завъртете очи 10 пъти по часовниковата стрелка и 10 пъти обратно.

Фокус

Вземете молив в ръка и я изпънете. Концентрирайте погледа в него и бавно го приближете към носа на около една педя разстояние. А след това, без да местите очите, отдалечете молива. Повторете упражнението 10 пъти.

Масаж

По 20 кръгообразни движения в двете посоки в областта на слепоочията, а след това на челото над очите и под тях – от двете страни на носа.

Мигане

За това не ви е нужна команда, но истината е, че загледани в монитора на компютъра или на телевизора, често забравяте да го правите. Подсещайте се и правете това упражнение по няколко пъти на ден. Мигайте съзнателно през 3-4 секунди в продължение на няколко минути.

Давайте им почивка

По 8 часа на денонощие в сън. Така не само почива тялото и ума, но и очите. Докато сте на работа, откраднете по 10 минути от всеки час и им ги посветете. Откъснете очи от монитора на компютъра и ги затворете. А ако ви се намират два резена краставица, сложете ги върху клепачите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X