Напишете дума/думи за търсене

Признаци, че тялото се нуждае от витамин А

Всички витамини са от съществено значение за организма, за да може да изпълнява невероятното количество ежедневни функции. Зад доброто зрение, ефективната репродуктивна система и здравата кожа се крие витамин А. Той присъства в голямо разнообразие от храни, но рискът от негов дефицит съществува главно при бременните жени, бебетата и малките деца.

Кои са физическите признаци, които биха могли да показват наличието на недостиг на витамин А в тялото?

1. Суха кожа
Витамин А е един от основните елементи, от които тялото се нуждае, за да възстанови кожната тъкан и за да я поддържа хидратирана. Много често срещан симптом за дефицит на витамин А е появата на екзема, която се проявява, когато кожата стане толкова суха, че се зачервява и зоната започва да сърби.

2. Кокоша слепота
Следващият сигнал е един от най-честите. Известен също като никталопия, това е проблем с очите, който затруднява виждането на тъмно. В слабо осветена среда остротата, която трябва да има очната система, е отслабена и става невъзможно да се обработват тъмни изображения от окото.

3. Акнето
Витамин А е един от най-големите „поправачи“ на кожната тъкан. При отсъствието му кожата на лицето може да стане суха. Именно заради това може да започне да произвежда прекомерно количество мазнина, което да предизвика появата на пъпки. Витамин А може да се използва за лечение на проблеми, свързани с акне.

4. Проблеми със зачеването
Ако имате проблеми със зачеването, причината може да е липсата на витамин А. Репродуктивните системи както на мъжете, така и на жените работят най-добре, ако се приема витамин А. Консумирането на храни, богати на витамин А, може да насърчи плодовитостта. Бременните жени трябва да го включват в хранителния си режим, тъй като загубата на бременност е свързана с недостиг на на този витамин.

5. Бавно зарастване на рани
Тялото има склонност да лекува рани за кратко време благодарение на производството на колаген. Благодарение на този протеин кожата и кръвта остават здрави, а витамин А помага за производството му. Така че ако забележите, че имате проблеми със зарастването на рани, проверете дали ядете консумирате храни, богати на витамин А - моркови, портокали, мляко и червено месо.

6. Бавен растеж
Това е един от признаците, на който трябва да обърнем най-много внимание, особено при бебета и деца. Важно е да приемаме витамин А от третия месец на бременността и да го давате на детето през първите му години от живота. Той е отговорен за развитието на зрението и имунната система на бебето, както и за растежа на тялото му като цяло. Важен е и за физическите промени в организма на бременната жена.

7. Сухи очи
Един от най-важните признаци на този дефицит е невъзможността да се образуват сълзи и да се овлажнява очната ябълка. Ако този дискомфорт продължава, това може да доведе до пълното отслабване на роговицата и загуба на зрението.

Храни, богати на витамин А

Яйца: Вареното яйце съдържа 8% от витамин А, който трябва да консумираме ежедневно.
Сьомга: В 100 г има 149% от необходимия витамин А за ден.
Спанак: 1 ч.ч. от този сготвен зеленчук се съдържа 105% витамин А.
Сладък картоф: Той е един от най-добрите източници на витамин А, защото в една чаша има 122% от количеството, което трябва да консумираме ежедневно.
Моркови: В 1 ч.ч. има 148% от витамина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X