Напишете дума/думи за търсене

Ако ни се ядат тези храни, какво ни подсказва тялото

Консумирането на храна се разделя главно на 2 вида: селективно и неселективно. Неселективният (копнеж към храна като цяло) означава, че сте жадни или гладни, но селективният (желание за конкретен продукт) е сложен психологически и химичен механизъм, който тялото ви може да използва, за да ви изпраща съобщения.

Копнежът е дълбоко свързан с психологията. Въпреки че и при двата вида хранене се отделя допамин, при всички желания за конкретна храна се наблюдава повтарящата се нужда от удоволствие. Топенето на шоколад в устата или бучица захар може да предизвика освобождаване на допамин в мозъка, което доставя незабавна наслада.

Какво означават избирателните желания за храна и за здравето?

Ако жадувате за шоколад
Копнежът за шоколад често е свързан с липса на магнезий, което от своя страна може да доведе до безпокойство и депресия.
Яденето между 100 и 400 г натурален шоколад дневно може да бъде естествен начин за лекуване на депресия, което може да обясни и вашето желание.
Вместо млечен шоколад яжте бадеми или тъмен шоколад с повече от 70% какао.

Ако копнеете за понички, сладкиши и лакомства
Съществува ясна връзка между затлъстяването и липсата на сън, не само защото прави отслабването физически трудно, но и защото тялото ви жадува захар, когато сте уморени.
Заменете сладкишите, поничките и сладкишите с череши, праскови или диня. Сушените плодове също може да ви задоволят, но внимавайте за източника им, доста често в тях има добавена захар.

Ако жадувате за кашкавал
Тъй като сиренето и кашкавалът са допаминова бомба, е трудно да се различи копнеж и проста зависимост. От друга страна, ако хранителният ви режим е с ниско съдържание на мазнини и ви се яде постоянно сирене, това може да е знак за недостиг на витамин А или D, на които млечните продукти са богати.
Консумирайте хранителна мая, която съдържа тези витамини и никаква мазнина. Ако не можете без сирене, консумирайте фета или моцарела от биволско мляко.

Ако ви се яде чипс

...и пържени картофи. Честото желание за тези храни може да означава, че ви липсват въглехидрати и здравословни мазнини, особено омега-3. Пържените картофи са висок източник на натрий, тъй като нерядко са прекалено осолени. Дефицитът на натрий може да се дължи на прекомерно изпотяване.
Заменете нездравословното масло от рапица, което се използва за приготвяне на картофите във веригите за бързо хранене, със зехтин. Консумирайте повече сьомга, ядки и авокадо.

Ако ви се пият безалкохолни напитки

Газираните напитки съдържат точното количество кофеин, което ви събужда, без да оставя усещането, че сте прекалили с него, това често остава незабелязано и с течение на времето ставате зависими. Жаждата за кока-кола и други безалкохолни може да означава, че на костите ви им липсват калций и магнезий. Най-порочното в случая е, че газираните напитки изтощават калция и магнезия.
Избягвайте кофеин с високи дози. Освен това тези питиета съдържат много захар, което може да причини диабет в дългосрочен план. Ако сте уморени и нямате достатъчно тонус, яжте черен шоколад или пиете чай в умерени количества.

Ако ви се яде лед
Натрапчивият копнеж по лед може да означава, че имате тежък дефицит на желязо. Ако смятате, че страдате от недостиг на желязо, опитайте се да ядете повече боб и спанак.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X