Напишете дума/думи за търсене

Внимателно с ягодите

Ягодите безспорно имат много ползи за нашето здраве. През 2014 г. обаче Министерството на земеделието на САЩ и Администрацията по храните и лекарствата правят изследване за най-замърсените с пестициди продукти и ягодите са класирани на тревожното второ място. Боровинките са „по-чисти“ от тях, защото според това проучване са № 23, но все пак са в топ 50, което не е никак добре. Тогава Агенцията за опазване на околната среда съобщава, че пестицидите в храната може да представляват сериозни рискове за здравето като увреждане на нервната система, на плода при бременни жени и дори рак. Те може да бъдат особено вредни за децата, чиито органи и имунна система все още се развиват. Единственият изход е да избирате такива ягоди, които са сертифицирани като биологични, което показва, че са отглеждани без използването на пестициди.

Хранителната алергия е реакция на имунната система и в редки случаи може да бъде животозастрашаваща. Ако сте алергични към прашеца от тополите например, може да почувствате сърбеж около устата и възпаление, когато ядете сурови ягоди. Ягодите съдържат и хистамини - химикали, които могат да причинят сърбеж, хрипове и треска. Ако ядете сурови плодове и изпитате някакви симптоми на алергия, незабавно потърсете лекарска помощ. Хистамините в ягодите също могат да предизвикат признаци на хранителна непоносимост, което води до повръщане и диария. Ако симптомите ви не отшумят самостоятелно, консултирайте се с вашия лекар.

Поради високото си съдържание на фибри те може също така да предизвикат газове, подуване на корема и спазми.

Не се отказвайте обаче от ягодите, защото те имат и множество качества. Богати са на антиоксиданти и са страхотни „чистачи“ в организма именно благодарение на съдържащите се фибри. Просто намерете сигурен източник на биологично отгледани плодове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X