Напишете дума/думи за търсене

Как да обясним на детето си, че обедняваме

Няма какво да се лъжем, повечето от нас вече са изложени на един допълнителен стрес и това е обедняването. Съкращения, намалени заплати, неизплатени средства. Вероятно във всяко второ семейство вече има финансови трудности.

Децата обаче невинаги разбират какво означава това и си искат своето. Когато са по-малки, нуждите им също са по-скромни. Магазините за дрехи и играчки така или иначе са затворени, няма да се налага да ги дърпате, докато плачат и се тръшкат пред някоя витрина.

По-големите обаче имат и повече изисквания. Как да им обясните, че до миналия месец не е било проблем да купите течен шоколад, пържоли и вкусни ягоди, но вече ще се наложи да залагате на по-евтини продукти, които не са им толкова любими.

На първо място не правете драма от обедняването. Представете го като предизвикателство. Като игра, но в реалността. Обяснете, че през следващите месеци ще бъдете участници в Survivor и очаквате спортсменско отношение от всеки член на семейството.

Също така обедняването не означава да се държим като скотове. Запазете достойнство, защото точно в такива моменти децата ни се учат на непреходни ценности. Ако се наложи да приемете финансова помощ, покажете, че можете да я приемате с гордо вдигната глава и се постарайте да имате план за бъдещето, за да знаете как и кога ще върнете заемите си. Нека децата ви видят като достойни и отговорни герои в този Survivor. Може да им липсва шоколадът, но кога иначе ще имате възможност да ги накарате да се гордеят с вас и с вашето отношение към живота и материалното като цяло?

Опитайте да намалите максимално тревожността. Тя се предава на децата най-напред. И не жертвайте само своите удобства. Всеки от семейството трябва да поеме поравно последиците от случващото се. Да, разбира се, че ако можете да купите една пържола, ще я дадете на детето си, но не го правете показно. Компенсирайте себе си с нещо друго.

Днес не обеднявате само вие. Случва се с всички. Това ще ви помогне да обясните на хлапето защо се налат промените. Разкажете му и за предишни кризи. В България нямаме дефицит от такива истории поне...

Смейте се много. Помогнете си с чувство за хумор. И вярвайте. Защото днешните изпитания са начин да се сближите с вашето дете и с вашето семейство. Желаем на всички българи скорошно излизане от кризата и бъдете здрави!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X