Напишете дума/думи за търсене

8 странни типа детско поведение и тяхното значение

Понякога изглежда, че хлапетата се изкушават да ядат пясък от детската площадка или дори собствените си сополи. За възрастните тези и много други неща, които малчуганите правят, може да изглеждат странно и необяснимо. Може да се чудите защо детето ви си блъска главата в креватчето, преди да си легне. Но всъщност има съвсем обясними причини децата да правят тези неща.

1. Задържат дъха си
Когато това се случи, в повечето случаи е следствие от силен плач, което може да доведе до спиране на дишането за 1 минута. Детето може да посинее или посивее, да се вкочани и дори да припадне. Вярвате или не, това не е нещо, което то може да контролира. Тези епизоди могат да се случат, защото детето ви е ядосано, разстроено, страхува се, в шок е или изпитва голяма болка. Въпреки че може да изглежда страшно, обикновено е безобидно и тези случаи спират да се появяват до 4-та годинка.

2. Постоянно се съблича
Децата не се срамуват, когато са голи. Така че за тях няма проблем да свалят дрехите си по всяко време и навсякъде - дори на обществени места. Те могат да го направят, защото дрехите им са неудобни или защото им е горещо. Друга причина, поради която може да се съблекат, е, че те вече са се научили да го правят самостоятелно, без ваша помощ, така че това е ново умение, което ги кара да се чувстват по-независими.

3. Пият вода от ваната
Децата може да не разбират, че водата за къпане е различна от питейната вода. И тъй като те си играят с гумени играчки, докато се къпят във ваната, а водата е част от нея, хлапетата може да решат, че е забавно да я пият.

4. Удрят си главата
Някои деца блъскат глави в перилата, възглавниците или матраците на кошарките си, когато заспиват или посред нощ. Около 15% от малчуганите го правят. И докато някои го смятат за психическо разстройство, други смятат, че това е вид самоуспокояващо поведение, като смученето на палеца. В повечето случаи това е безобидно и спира от само себе си, така че не е необходимо лечение.

5. Пъхат предмети в ушите, носа и очите
Децата обичат да изследват света. Така че, когато поставят малки неща в ушите, носа и очите си, те експериментират с различни предмети. Те просто искат да видят как функционира всичко около тях и какво може да им се случи.

6. Ядат странни неща
Децата могат да ядат почти всичко - от носни секрети до насекоми и кал. Те искат да изследват заобикалящата ги среза и какъв по-добър начин да направят това от използването на вкусовите рецептори?

7. Скубят се сами
Деца под 2 години могат да въртят или скубят косата си, за да се успокоят. Могат да го направят и от скука. До 3-годишна възраст те се научават да забелязват как родителите им реагират на това и не е изключено скубането да стане част от поведението на детето, търсещо внимание, или го използва в моменти на истерични изблици. При по-големите деца скубането на косата може да е признак на Хиперактивност с дефицит на вниманието.

8. Искат да им четете една и съща книга непрекъснато
Слушането на история, която вече знаят, може да помогне на децата да чувстват, че имат контрол върху ситуацията. И този контрол им дава усещане за комфорт. Те знаят, че мама или тате ще им прочете книга преди лягане, и знаят как свършва историята, за да могат да се отпуснат и да заспят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X