Напишете дума/думи за търсене

Ето как може да обиколим София по време на пандемия

Парадоксално, но сега, когато вирусът ни затвори по домовете, внезапно се отвориха много възможности да "излезем" по нов и различен начин от вкъщи. Световните музеи направиха виртуални обиколки, оперите и театрите излъчват наживо, йога инструкторите преподават директно в хола ни.

Ето още една изключително симпатична възможност да направите нещо интересно заедно със семейството си през тези дни.

Виктор Топалов е завършил "Право" в СУ, но признава, че сърцето го тегли към екскурзоводството отдавна. "Станах екскурзовод по неволя, когато затвори семейната бръснарница, в която работих в продължение на 8 години - разказва пред MILA.BG той. - Наложи се да сменя професията и видях обява за екскурзовод. Използвах това, че бях карал такъв курс в гимназията, и те взеха, че ме наеха. Това стана през лятото на 2016 г. Оттогава насам работя само като екскурзовод в различни организации, като имам опит в автобус, трамвай, музей и пеш."

Виктор създава "Бохемска София" в края на 2019 г. "В страницата споделям любопитни материали за историята на града и организирам пешеходни обиколки за местни. Акцентът е изкуство и култура, но обръщам внимание и на политика и архитектура."

Поради създалата се ситуация Виктор прави и първата си дигитална обиколка. Може да научите повече за нея на страницата на "Бохемска София", както и да се потопите в духа на Стара София с неговия  дигитален пътеводител "Кварталът на писателите"

Пренесете се в квартала, чиито улици още помнят стъпките на кръга „Мисъл“, Никола Вапцаров, Алеко Константинов, Цветан Радославов, Атанас Далчев, Мара Белчева, Кирил Христов и Елисавета Багряна.

Използвайте картата от 1907 г. и научете как Крачолов става Яворов, къде е живял авторът на българския химн, как е изглеждал домът на Алеко, чия баница обичала Багряна, къде се пази масичката, на която е подписана Търновската конституция и много други любопитни факти!

"Това е първата ми дигитална обиколка, но ако се хареса от хората ще правя още, обещава Виктор Топалов.

Ето и кратък откъс от дигиталния пътеводител "Кварталът на писателите":
"Домът на Пейо Яворов
(ул. „Раковски“ №136)

На пръв поглед – просто къща. Но една вечер на втория ѝ етаж се случва събитие, което променя завинаги българското общество. На 30 ноември 1913 г., след гостуване у семейни приятели, Лора Каравелова и нейният любим Пейо Яворов посягат на живота си. Първо стреля Лора. Куршумът, изстрелян от собствената й ръка, я пронизва и отнема живота й. Пейо, след като търси помощ за „своята мила Лора“ стреля в главата си, но оцелява.

Нека се върнем малко назад. Пейо Тотев Крачолов е роден в Чирпан в първия ден на годината на Освобождението. Като млад телеграфист в днешно Поморие изпраща своите текстове до редакцията на сп. „Мисъл“. Заради таланта си по настояване на д-р Кръстьо Кръстев е преместен в София и постепенно става част от кръга, който оставя най-траен отпечатък в историята на българската литература. През 1906 г. се запознава с две важни за него жени – Мина и Лора.

Лора Каравелова е дъщеря на един от най-видните политици на следосвобожденска България – Петко Каравелов, и племенница на Любен. Година след запознанството ѝ с Пейо тя се жени за д-р Иван Дренков, с когото остава до развода им „по нейна вина“ през 1912 г., което я лишава от правото да сключи друг граждански брак в следващите две години. Въпреки това тя се влюбва в Яворов и двамата се венчават в църквата в Подуене.
Скоро след това заживяват под наем в къщата на ул. „Раковски“ №136. Но през 1912 г. Пейо се включва като доброволец в Македоноодринското опълчение и оглавява партизанска чета. Лора остава да живее сама в семейното жилище. Именно тогава Яворов посещава Банско и се запознава с Никола Вапцаров. Бащата на Никола – Йонко, е другар на Яворов в борбата за освобождение на Македония.
След завръщането му отношенията в семейството са обтегнати. Ревност бележи цялата им връзка, а в ноемврийската нощ именно тя е причината Лора да посегне на живота си. Пейо е спасен и приет в болница. Не се завръща повече в този дом, който днес приютява музея, посветен на него.

След самоубийството на Лора и безуспешния опит на Пейо, поетът прекарва най-тежката година от живота си. Още докато е в болницата, майката на Лора – Екатерина Каравелова, вече е заела своята позиция, а именно, че Пейо е убиецът на дъщеря ѝ. Екатерина успява да повлияе на огромна част от населението, което се обръща срещу Яворов. Самият той често споделя, че е безкрайно разочарован от отношението към него.
След първия изстрел Пейо постепенно губи зрението си. Това прави справянето с ежедневните задачи мъчително трудно. Неведнъж споделя как, докато се разхожда по улиците, губи баланс и пада. За негово съжаление не се намира никой, който да му подаде ръка, макар да чува стъпките на хора около себе си.
Домът на бул. „Витоша“ №26 е приютявал Пейо преди да заживее с Лора. По ирония на съдбата същият апартамент го посреща отново след най-тежката вечер в живота на му, в която губи своята любима. Именно в квартирата си на бул. „Витоша“ на 29 октомври 1914 г. Пейо Яворов приема отрова, ляга на кушетката в стаята си и стреля отново. Този път успява да сложи край на живота си."

За да обиколите целия "Квартал на писателите" заедно със сладкодумния Виктор Топалов, вземете своето копие от неговия пътеводител тук.

А днес от 19 часа може да направите виртуална обиколка на София от 1910 г. заедно с Виктор. Научете как ето тук.

Фотографии: Явор Стоянов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X