Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Tolik, с когото и Джулия Чайлд би врътнала едни сарми (+рецепти)

Анатолий Попов е по-известен като Tolik, но също така е известен като „Tolik, в чиято кухня ухае ммммммм“, „Tolik, на когото манджичките са мамма миа!“, „ Tolik, с когото и Джулия Чайлд би врътнала едни зелеви сарми с боб, ако още беше жива“... Със сигурност ще откриете и други неща, с които Tolik е така типичен, след като почукате на вратата на виртуалната му кухня.

Той е гостоприемен и кухнята работи 24/7, така че изобщо не се колебайте. Адресът е http://kitchenoftolik.com/.

Ти си един от малкото мъже блогъри у нас. Това не е ли странно, при положение, че в кулинарията повечето шефове са мъже?
Не е странно, защото мъжете предпочитат да готвят, не да пишат. Ти самата знаеш, че освен снимката в една рецепта е много важно тя да бъде описана така, че когато я прочетеш, да не се стресираш от приготвянето й, а да си кажеш: „Е, това е лесно.“ Шефовете мъже са повече в телевизиите и вече във влогърството.

Откога готвиш и как се развиха уменията ти през годините?
Готвя от дете, колкото и клиширано да звучи това. В моето семейство винаги е била на почит вкусната домашна храна. От детските години си спомням, че вкъщи майонеза от магазин не се купуваше, правеше я баща ми. През годините научих много неща и от кулинарните книги, от предаванията и на базата проба-грешка. Станах много по-уверен в неща, които преди това си мислех, че са невъзможни за мен. Всеки греши, докато готви, но пък от тези грешки човек се научава на много неща. Важното е да не се страхувате да експериментирате и да влагате и нещо от себе си във всяко ястие. Забелязал съм, че когато готвиш просто за да отбиеш номера и без желание, нещата не се получават, дори и шопската салата. Както казва моята любимка Джулия Чайлд: „Готвенето е като любовта, ако се захващаш с него, раздавай се изцяло, или просто не започвай“.

Джулия Чайлд е твое голямо вдъхновение. Защо точно тя,
с какво е различна от останалите?
Тя е уникална жена и вдъхновителка. Тя успя да промени света на кулинарията по начин, близък до хората. Показа на всички, че да се обезкости пиле не е страшно и то няма да те ухапе J. Джулия Чайлд научи американците, а и не само тях, да готвят като в изисканите ресторанти. Кулинарните й книги правят истинска революция, защото са първите, в които се показва как едно ястие се приготвя стъпка по стъпка, и то без снимки.

Ако беше жива и можеше да ти дойде на гости, какво меню би й приготвил?
С този въпрос леко ме затрудни и в същото време ме развълнува. Чел съм, че тя обича да похапва кореноплодни – моркови, пащърнак, ряпа. Бих й направил салата, която
ще сервирам с любимото й бяло вино.

А ако имаше възможност да я попиташ нещо, какво щеше да е то? И коя нейна рецепта би приготвил заедно с нея?
Все още се страхувам да приготвям телешко. Джулия прави невероятни ястия с този вид месо. Та бих я попитал за някоя друга тънкости в тази област и съответно бих я помолил да приготвим заедно нейното прочуто телешко по Бургундски.

Кои са нещата, които най-често приготвяш през лятото?
И не само през лятото много обичам да правя дипове или казано по български – разядки. Можеш да се развихриш на пълно обороти и винаги има успех, а ако добавим и един прясно изпечен хляб към тях, положението става приказно.

А зимнина правиш ли?
От няколко години затварям разни неща, като основно правя туршии, любими са ми. Усещането е много приятно, когато през зимата навали сняг и си отвориш бурканче от своята продукция. Родителите ми до ден днешен са запазили традицията и консервират доста неща, като се започне от няколко вида сладко, компоти и се стигне до туршиите във всичките им разновидности и сокове от какво ли не.

Какво е отношението ти към здравословното готвене и хранене? Спазваш ли някакви правила?
От няколко години съм фен на този вид готвене и съответно хранене. Благодарение на промяната в храненето успях да сваля 20 кг и с днешна дата ги поддържам успешно, дори някои приятели смятат, че прекалено много съм отслабнал, но аз се чувствам добре в тази си форма. Старая се да не стигам до крайности. Избягвам да консумирам пържено, газирани напитки, тесто и червени меса. Старая се да купувам продукти от селски ферми, които преди това се проверени старателно. Хората са на мнение, че здравословното хранене изисква голям бюджет. Не е така! При желание и с минимални средства човек може де се храни качествено.

Ти си прочут със своите прекасни печива. Не е ли трудна работата с тесто и какви съвети би дал на начинаещи кулинари?
Печивата са ми слабост още от дете. Няма да забравя как събота сутрин ставах преди всички и правех мекици или бухти. Когато работиш с тесто, трябва да си много внимателен и да го правиш с желание и страст. То е като при любовта. Иначе съветите са няколко: пресявайте брашното, използвайте качествени и продукти на стайна температура.

Имаш ли своите шантави кулинарни комбинации?
Преди години направих шоколадов сладкиш с тиквички. Всички бяха изумени от тази комбинация, а смелчаците, които решиха да го опитат, бяха очаровани и с днешна дата е един от любимите им сладкиши.

Когато пътуваш, събираш ли рецепти? Откъде си „внесе“ последната и какво представлява?
Това е като да отидеш някъде и да не си вземеш магнитче. Обичам да хапвам по малки ресторантчета, където храната се приготвя от собствениците. Тогава усещаш духа на мястото и традициите. Последно бях в Италия. Оттам си „откраднах“ рецептата за тяхната бисквитена торта. Не мога да ви опиша какво нещо е това, аз съм човек, който по принцип не се впечатлява от сладкиши, но бисквитената и френската селска торта са ми любими. Затова където видя, че ги предлагат, опитвам. Ял съм какви ли не варианти на тези две торти.

Твоите трикове за бързо приготвяне на вкусна вечеря?
Отговарям, без да се замислям – паста. Със сосовете може да импровизираш както си искаш и да сложиш това, което имаш налично в хладилника. Винаги се получава, поне при мен. Последния път когато правих сос Болонезе, вместо кафява захар сложих мед. Пробвайте, няма да съжалявате. Пък и пастата е подходяща за всеки сезон.

Дип с патладжан и пушен червен пипер

необходими продукти:
1 средно голям патладжан, обелен и нарязан на колелца • 4 скилидки чесън • 1/2 ч.ч. сурови орехи • сокът на един лимон • 2-3 к.л. паста хариса
• 2 ч.л. пушен червен пипер • 1 с.л. кленов сироп • 1-2 с.л. зехтин • черен пипер и сол на вкус

начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 190°C. Поръсете патладжана от двете страни със сол. Оставете го за 30 мин, за да се отцеди излишната течност и да изчезне горчивината от него. Измийте го след това много добре под течаща вода.
2 Подредете го в тава, покрита с хартия за печене, като между него сложите чесъна и орехите. Изпечете за около 20 мин.
3 Оставете зеленчуците да изстинат.
4 Сложете ги в блендер с останалите продукти и пасирайте, като не е задължително да получавате гладка смес.

Кекс с моркови

необходими продукти:
4 яйца • 1 ч.ч. захар
2 ч.ч. ситно настъргани моркови
1/2 ч.ч. олио • 2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер • 2 к. л. канела
30 г смлени орехи • пудра захар за поръсване

начин на приготвяне:
1 Разбийте много добре с миксер яйцата и захарта, след което добавете олиото.
2 Пресейте брашното и бакпулвера и ги добавете постепенно при яйчената смес, като непрекъснато бъркате с миксера.
3 Към сместа прибавете настърганите моркови заедно с орехите и разбъркайте добре с лъжица.
4 Изсипете сместа в предварително намазнена форма. Сложете кекса в студена фурна и печете на 180°C. С клечка за зъби проверявайте дали кексът е изпечен.
5 Извадете от фурната, оставете да изстине и поръсете с пудра захар.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X