Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Tolik, с когото и Джулия Чайлд би врътнала едни сарми (+рецепти)

Сладолед с кокос и шоколад

необходими продукти:
500 мл кокосово мляко
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1 ч.ч. бяла захар
1 ч.ч. сметана
1/2 ч.ч. настърган шокола

начин на приготвяне:
1 В дълбока тенджера загрейте на средно силен огън
кокосовото мляко, сметаната и захарта.
Бъркайте, докато захарта се разтопи напълно.
2 Оставете сместа да се охлади напълно, след което поръсете с кокосовите стърготини и шоколада. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно съставките.
3 Изсипете сместа в плитък съд и замразете за 2 часа в камерата, като през половин час разбърквате, за да не се получи скреж.

Брускети със синьо сирене и нектарини

необходими продукти:
3 нектарини, нарязани на полумесеци
1 франзела, нарязана на филии
1 скилидка чесън, пресована
3 с.л. зехтин
200 синьо сирене
1 ч.л. портокалов сок
1 ч.л. лимонов сок
черен пипер
пресни подправки

начин на приготвяне:
1 Смете чесъна и зехтина.
Намажете филийките франзела и ги изпечете до зачервяване. 
2 Смесете резените нектарини с лимоновия и портокаловия сок.
Запечете плодовете на грилован тиган.
3 Наредете върху препечените филии от синьото сирене и от резените нектарини.
4 Овкусете с черен пипер и пресни подправки.

Бирени соленки със слънчоглед

необходими продукти:
300 г ръжено брашно
150 г краве масло
200 г кашкавал, ситно настърган
1 яйце + 1 белтък за намазване
200 г слънчогледови семки за поръсване

начин на приготвяне:
1 От всички продукти омесете
средно меко тесто.
2 Разточете кора с дебелина 3-4 мм
и изрежете с помощта на нож за пица
дълги пръчици.
3 Намажете ги с белтъка и поръсете обилно със слънчогледовите семки.
4 Изпечете за 10 мин в предварител
но загрята на 180°C фурна.

Смути с пъпеш, нар и мента

необходими продукти:
1 парче пъпеш
1 круша, обелена
1 ч.ч. зърна от нар
5-6 листа мента
1 ч.ч. вода

начин на приготвяне:
Нарежете плодовете на кубчета. Сложете всичко в блендер и пасирайте до получаването на еднородна смес.

Конфитюр от малини

необходими продукти:
(за 6 бурканчета от 250 мл)
3 кг малини, почистени
и добре отцедени
2 кг бяла захар
1 ч.л. лимонова киселина
3 ч.ч. вода

начин на приготвяне:
1 Разпределете малините в голяма тава, изсипете захарта върху тях и ги оставете да престоят една нощ.
2 Прехвърлете в тенджера и изсипете водата. Варете на слаб огън, като от време на време обирате пяната, която ще се отделя на повърхността.
3 След два часа конфитюрът ще се сгъсти. Добавете лимонова киселина и свалете от котлона.
4 Разпределете в леко затоплени буркани, затворете плътно и обърнете с дъното нагоре. След като изстинат, приберете на тъмно.

Париж-Брест

необходими продукти:
800 г бутертесто • 1 яйце
50 г бланширани бадеми
6 бр. свежи ягоди за декориране

за крема:
400 г крем сирене • 20 г пудра захар
60 г меко масло • 1 ч.л. ванилия

начин на приготвяне:
1 Размразете бутертестото
на стайна температура.
2 Разбийте маслото с пудрата захар и ванилията до получаването на пухкав бял крем.
3 Постепенно добавете крем сиренето, като не спирате разбиването.
4 След като получите гладък крем, покрийте със стреч фолио и приберете в хладилника.
5 Разстелете тестото върху леко набрашнена повърхност и с помощта на тънкостенна купа изрежете два кръга. С по-малка тънкостенна чаша изрежете центъра на вече изрязаните кръгове, за да се получи ринг.
6 Намажете с яйцето единия ринг и го похлупете с другия, като притиснете
леко по краищата на тестото, за да не се отделят при печене.
7 Намажете отново с разбито яйце и поръсете с бадемите.
8 Изпечете до зачервяване в предваритено загрята на 200° С фурна.
9 Оставете изпечените рингове да се охладят напълно върху решетка и след това разрежете с остър нож надлъжно през средата.
10 Прехвърлете крема в пош и шприцовайте върху долната половина.
11 Гарнирайте с резенчета ягоди и похлупете с горната половина.

Галет с тиква и камембер

необходими продукти за тестото:
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. царевично брашно
3 с. л. масло на кубчета
3 с. л. заквасена сметана
1/3 ч. ч. студена вода
1ч. л. захар
1/2 ч. л. сол

за плънката:
100 г тиква, нарязана на кубчета и леко
сварена • 100 г сирене камембер
2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
1 яйце за намазване
пресен босилек за поръсване

начин на приготвяне:
1 В купа изсипете двата вида брашно, солта и захарта. Добавете маслото и разбъркайте с ръце, докато получите трохи. Може да използвате и робот.
2 Постепенно започнете да добавяте сметаната, която предварително сте разбили със студената вода.
Омесете средно меко тесто. Оставете го да си почине в хладилника за 30 мин.
3 Разточете тестото на кръг, като поръсвате с брашно плота, за да не залепва. Може да го разточите направо върху хартия за печене.
4 В средата сложете зеления лук, парченцата тиква и сиренето, като оставите краищата поне 3-4 см непокрити.
5 Прегънете ги навътре към центъра, като си помагате с хартията за печене.
6 Преместете внимателно галета с помощта на хартията за печене в тавата, намажете с яйцето и сложете във фурната.
7 Печете в продължение на 30-35 мин в предварително загрята на 180°C фурна, или докато сиренето се разтопи. След като го извадите, поръсете с пресен босилек.

Палачинки с бадемово брашно

необходими продукти:
4 яйца
100 г бадемово брашно
50 г бяло брашно
40 г масло
250 мл течна сметана
2-3 капки течна ванилия

начин на приготвяне:
1 В дълбока купа разбийте яйцата заедно със сметаната.
2 Смесете двата вида брашно и постепенно го прибавяйте при яйчената смес, докато получите гъста каша.
3 Добавете течната ванилия и разбъркайте добре.
4 В нагрят и намаслен тиган сипете един черпак от кашата, изпържете
и от двете страни до зачервяване.

За ежедневно кулинарно вдъхновение запомнете адреса на Толик: http://kitchenoftolik.com/

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X