Напишете дума/думи за търсене

12 храни, които забавят стареенето

Стареенето е неизбежен етап в живота. Никой обаче не иска да се раздели с младостта и енергичността. В нашите ръце е да отложим началото на физиологичното стареене. Достатъчно е да слагаме често следните храни и ястия на трапезата.

Портокали

Витамин С, присъстващ в тези цитрусови плодове, е от съществено значение за кожата. Този компонент се бори с възпалението, намалява бръчките. Витамин С работи в производството на добре познатия колагенов протеин.

Сладък картоф

Оранжевият цвят в сладките картофи се дължи на бета-каротина. Този антиоксидант е от съществено значение за поддържане на еластичността на кожата и неутрализиране на вредното въздействие на външната среда. Сладките картофи са важни за здравето на очите и намаляват вероятността от сърдечни проблеми.

Авокадо

Съдържа ценни мазнини и витамини. Плодът е с високо съдържание на витамини С и Е. Неговите свойства се проявяват в регулиране на теглото, намаляване на холестерола, противовъзпалителна и UV защита.

Куркума

Съдържа антиоксиданта куркумин, който противодейства на възпалението и вредния оксидативен стрес (които увреждат клетките и стимулират стареенето). Куркумата помага и при артрит и болест на Алцхаймер.

Термично обработени домати

Термично обработените домати дават подмладяващ ефект. Факт е, че при готвене на домати се произвежда антиоксидантът ликопен, който предпазва кожата от увреждане.

Броколи

Този зеленчук има висок процент сулфорафан, който предпазва от рак. Съдържа много витамин С и каротеноиди, които са от съществено значение за здравата кожа и очите.

Спанак

Съдържа витамини, антиоксиданти, желязо и магнезий. Последният минерал подобрява съня, необходим е за функциите на сърцето и баланса на хормоните.

Костен бульон

Ценен източник на микроелементи и омега-3 мастни киселини. Желатинът, отделен от костите по време на готвене, е необходим за кожата, полезен е за храносмилателния тракт и имунитета. Глюкозаминът и хондроитинът, съдържащи се в този бульон, ще помогнат, ако страдате от болки в костите и ставите.

Ядки и семена

Мазнините в ядките понижават холестерола и са от съществено значение за сърдечната дейност, дават усещане за ситост. Витамините и микроелементите в състава на ядките и семената са необходими за здравето на очите и кожата и предпазват тялото от негативното въздействие на външната среда.

Риба

Мазните видове (сьомга, сардини) съдържат висок процент омега-3 мастни киселини. Те са от съществено значение за функционирането на мозъка и сърцето. Яденето на диета с омега-3 ще помогне да запазите косата си здрава, а кожата млада.

Ябълки

Те влияят върху намаляването на риска от онкологични и сърдечни заболявания, астма, диабет тип 2.

Горски плодове

Плодовете съдържат много витамини и антиоксиданти. Например боровинките са мощни антиоксиданти. Подобряват мозъчната функция и забавя развитието на психични промени, свързани с възрастта.

11 натурални начина за премахване на тъмните петна по кожата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X