Напишете дума/думи за търсене

Вместо хапчета: лечебни растения за сваляне на температурата

Традиционното използване на растения с антипиретични свойства е част от здравната култура на много народи по целия свят.

Всички синтетични съединения, използвани като противотемпературни средства, са токсични за чернодробните клетки, както и за сърдечния мускул. В природата има много растения, които се използват като антипиретични средства.

Как да намалим температурата без хапчета

Групата на потогонни и антипиретични растения включва: липа, малина, червена боровинка, плодовете на калината, върбова кора, бял равнец, лайка...

Кората на върбата е естествен източник на салицилова киселина

1 супена лъжица кора от бяла върба изсипете във 0,5 литра топла вода, след като заври, намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън в продължение на 5 минути, след това прецедете. Приемайте 1/2 чаша 2-3 пъти на ден при повишена телесна температура.

За да увеличите максимално извличането на салицилова киселина от кората на върбата, трябва да я съберете през пролетта, но в спешни случаи е възможно през зимата.

Обикновената малина се използва като лечебно средство с антипиретично и потогонно действие.
Малиновите стъбла (колкото по-дебело е стъблото, толкова по-добре) - най-мощното потогонно и антипиретично средство - се вари 20-30 минути до тъмночервено и се пие на няколко стъпки (цветя и сушени плодове също са ефективни).

2-3 с.л. сухи плодове и листа се заливат с 0,5 литра вряща вода, оставят се за 20 минути, отцеждат се. Пият се 1-2 чаши на всеки 2-3 часа.

Плодовете и сокът от червена боровинка са добро антипиретично средство също.

Намачкайте една чаша червени боровинки с лъжица, добавете две чаши вряща вода и оставете да се запари за 20-30 минути. Пийте топла напитката 2-3 пъти на ден, може да добавите мед за вкус.

Липа

В народната медицина липата се използва като запарка като потогонно средство при настинки, грип, а за изплакване на устата - като бактерицидно средство, както и при болки в главата, гърлото, кървене, левкорея (бяло течение), безплодие, неврози, белодробна туберкулоза, екзема и фурункулоза.

2-3 с.л. липов цвят залейте с 1 литър вряща вода, оставете за един час и отцедете. Еднократна доза - 1 чаша. Приемайте при треска и настинки като потогонно средство.

Може да сварите липов цвят с кората на една ябълка, добавете мед и пийте от 3 до 5 чаши една след друга с горещата напитка.

Цветовете на хибискус

1 супена лъжица цветя на хибискус залейте със студена преварена вода, оставете да се престои в продължение на 8 часа. След като напитката е готова за пиене, приемайте всякакво количество вместо чай. При висока температура разтворете 1 супена лъжица в чаша топла вода.

Антипиретичните и потогонните свойства също имат мента, сини цветя от метличина, цветя на арника, трева от лайка и столетник, риган, виолетов трицвет, мащерка, бял трън, листа от ягода и къпина.

Ментата може да се използва не само под формата на чай, но и като компрес. Увийте я в мокра кърпа и леко я смачкайте, поставете на челото. Може от смляна мента и мед да направите топчета за смучене.

Див трън

Кората на тръна е древно антипиретично средство. Чаена лъжичка ситно нарязана кора се залива с чаша вряща вода и се вари на слаб огън за 15-20 минути. Прецедете бульона, добавете мед и изпийте в рамките на час.

В допълнение към антипиретичните свойства, отварата от кора от дива слива има силен пречистващо свойство и леко слабително действие.

5-те най-полезни храни

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X