Напишете дума/думи за търсене

Защо никога не трябва да съжалявате, че сте добър човек

Колко пъти сте се чудили дали наистина да си добър човек си заслужава? Винаги има нещо, което върви срещу вас.

Много пъти разочарованието и чувството за безсилие намират място в телата и душите ни, когато добрият ни жест не се забелязва от околните.

Ние се чувстваме така най-вече, когато става въпрос за хората, които обичаме най-много.

Въпреки това, ако ни харесва да се грижим за другите и да ги караме да се чувстват добре, не бива да потискаме инстинкта си да обичаме и да бъдем мили само защото това остава незабелязано.

„Добротата е единствената инвестиция, която никога не се проваля.“
-Хенри Дейвид Торо-

През повечето време очакваме да получим това, което даваме на другите. Все едно е математическо уравнение.
Подхранваме мисълта, че винаги ще получим заслуженото, когато всъщност не е така. Всички ние искаме този свят да бъде справедлива екосистема, с ясни закони, които да ни казват какво да очакваме. Това обаче просто не е така.

Светът ни изненадва с това как балансира силите и как хората, които живеят в него, определят своите приоритети. Те често поставят собствените си интереси пред справедливостта и наказват (независимо дали съзнателно или несъзнателно) добротата на другите.

Обикновено смятаме, че добрите хора ще бъдат възнаградени, докато лошите ще бъдат наказани. Но в живота няма такъв закон. Животът е непредсказуем с всичките му случайности и странности. Това погрешно убеждение създава много нереалистични очаквания. Все едно приемаме това, което ще ни се случи, за даденост.

„Човек не може да постъпва правилно в една сфера на живота, докато е зает да прави грешки във всяка друга. Животът е едно неделимо цяло."
-Махатма Ганди-

В такъв объркващ свят има добри хора, които страдат, а лоши хора успяват. Но това не означава, че добротата няма смисъл. Нито означава, че не е оценена, призната или ценна. Добротата е изключително важна.
Никога не съжалявайте, че сте добри само защото понякога чувствате, че вашата доброта не се забелязва или оценява от околните. Винаги има някой, който ще оцени вашите жестове.

Да бъдеш добър човек, означава да получиш обратно „стрелите“ за доброта, които изстрелваш в света. Те винаги ще ни бъдат изпращани като мир и радост. Докато това, което правим е чисто и не го правим за наградата, ще можем да се чувстваме добре за нашата доброта и да не съжаляваме.

„Ще видите, че злините на хората са плодове по техен собствен избор и че търсят източника на доброто далеч, когато го носят в сърцето си."
-Питагор от Самос-

Понякога маскираме манипулацията с прекомерна доброта
Много пъти манипулацията се маскира като топлина и доброта и това може да доведе до недоразумения, спорове и загуба на енергия.
Ако сме добри само защото искаме нещо в замяна, по-добре е да бъдем честни със себе си и да помислим как да бъдем по-автентични. Не е нужно да използваме онези малки манипулации, които в крайна сметка могат да ни наранят толкова много.

Никога не съжалявайте, че сте добър човек. Добротата винаги се връща под формата на вътрешен мир.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X