Напишете дума/думи за търсене

Защо сексът (не)причинява емоционална привързаност

Ако някога сте се чувствали обичани след секс, не сте сами. Сексът може да бъде както израз на любов, така и начин за създаване на любов.
Какво общо имат сексът и емоционалната привързаност?
Има 3 възможни връзки между секса и емоционалната привързаност.

1. Хормони
Често наричан „хормонът на любовта или гушкането“, окситоцинът е отговорен за свързването. Освобождава се чрез допир - както несексуален, така и от сексуален вид.
И поради това сексът - дори с напълно непознат - може да доведе до чувство на привързаност и свързаност от самото начало.

За да се случи това обаче, сексът трябва да е удовлетворяващ. Неприятно преживяване или секс, за който не сме се съгласили, не означава привързаност. И дори да сме се забавлявали, отделянето на окситоцин не означава автоматично, че се свързваме и създаваме емоционална привързаност.

2. Култура
Западната култура се фокусира доста видимо върху романтичните връзки, особено моногамните.
Говорим за намирането на „единствения“ партньор, запазвайки секса за брака, твърдейки, че тази размяна на ласки е по-добра, когато има емоционална привързаност. Дори когато се обяснява сексът на деца, той се нарича акт, който е част от романтична връзка или брак.

Казано просто, нашата култура говори за секса като за част от любовта. Може би това е една от причините, поради които сексът може да предизвика емоционална привързаност - ние го очакваме.

Чувствата на удоволствие и удовлетворение след добър секс понякога може да се объркат с нещо по-дълбоко, което вероятно се смята за знак за истинска връзка и съвместимост изобщо, вместо просто за сексуална съвместимост.
На свой ред това може да ни накара да инвестираме време в новооткрита връзка, което ни подтиква да опознаем другия човек и да проучваме възможности за създаване на дълготрайни отношения.

3. Психология
Има 237 причини да правим секс. Това твърди проучване на Тексаския университет в Остин.
Една от тях е да изразим любовта, която изпитваме към някого. Друга е да се сближим с някого, за да създадем емоционална връзка и да изпитаме близост.

Сексът предлага начин да се свържем с друг човек и може да ни помогне да почувстваме емоционална интимност, както и да се насладим на сексуално удоволствие заедно.

Така че не само нашата култура очаква сексът да доведе до привързване, но сексът може да се използва и като средство за формиране на емоционална привързаност.

Но освен самия сексуален акт, има и други неща, които често правим, които могат да стимулират емоционална връзка.
Гушкането или лежането близо един до друг след секс може да доведе до по-любящо настроение.

В някои отношения тази интимна прегръдка може да се почувства дори по-уязвима и създаваща привързаност от самия секс. Има нещо специално в това просто да държиш някого в прегръдките си и да бъдеш прегръщан, дори и да не го познаваш толкова добре.


Сексът невинаги предизвиква емоционална привързаност
Важно е да запомните, че сексът и любовта не са едно и също нещо. Ласките между чаршафите със сигурност може да бъдат достойни за израза „правене на любов“, но сексът невинаги е свързан с дълбока връзка.

Понякога той е по-скоро забавно занимание, начин за освобождаване от стреса или за насищане на моментално привличане или силен сексуален апетит. Случайният секс е доказателство за това. Много хора правят секс, който не води до трайна връзка — или дори до втори сексуален опит заедно. Това са връзките за една нощ.

Това обаче не означава, че случайният секс е лишен от емоции. Изпитваме много чувства по време на неговото случване.
Всички хора сме различни. Сексът може да бъде началото на дълбоко вкоренена емоционална връзка и причините за това обхващат култура, психология и биология.

Ако са ви учили, че сексът води до привързване, може да търсите в подсъзнанието признаци за това и да положите усилия да превърнете сексуалните отношения в романтични.
Както при повечето сексуални явления, чувството за близост след секс не е само биологично, еволюционно нещо. Зависи и от това кой сте, от секса, който правите, и какво значение придавате на този плътски акт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X