Напишете дума/думи за търсене

Комплексът на Брунхилда - нездравословната идеализация във връзката

Ако страдате от комплекса Брунхилда, първо възприемате партньора си в „супергерой“, след което по-късно го превръщате в „злодей“.

В психологията комплексът се отнася до набор от несъзнавани чувства, придобити от преживявания през детството, които обуславят личността.
Думата „комплекс” е приложена за първи път в психологията от Карл Г. Юнг и разпространена от фройдистката психоанализа.
Едни от най-известните комплекси са кръстени на исторически личности, анимационни герои, митологични фигури или герои на литературни или библейски произведения. Например комплексът Питър Пан, Мюнхаузен, Електра, Агрипина, Едип, Бовари, Каин и др.

Коя е Брунхилда?
В скандинавската митология Брунхилда е смятана за валкирия. Валкириите били девствени полубогини, въоръжени с брони, щитове и шлемове. Те били надарени с изключителна сила.
Някои автори ги смятат за връзка между Один (бога на войната) и героите, убити в битка. С други думи, връзка между света на живите и мъртвите.

Името Валкирия означава „избирател на падналите“. Въпреки ужасяващия им и свиреп външен вид, тяхната физическа красота и интелигентност също се откроявали. Те участвали в битки и се подчинявали на заповедите на Один, давайки победа на тези, които богът пожелавал. Освен това те отвеждат мъртвите във Валхала.

Веднъж Брунхилда не се подчинила на Один, като убила един от най-добрите му воини без неговото съгласие. След този акт Один прогонил Брунхилда и я потопил във вечен дълбок сън, заобиколена от огнена стена. Тя обаче била спасена от Сигурд.

Историята на Сигурд и Брунхилда
Сигурд е герой от германската митология.
В исландската версия на легендата Брунхилде и Сигурд се сгодяват, но Сигурд я напуска, за да продължи пътуванията си. По-късно, след като изпива магическа отвара, която да го накара да забрави любовта си към Брунхилда, Сигурд се жени за Гудрун (Кримхилд). Братът на Гудрун – Гунар, иска Брунхилде за себе си и той убеждава Сигурд да му помогне. Дегизирайки се като Гунар, Сигурд преследва Брунхилда. По-късно тя разбира, че е била измамена и урежда Сигурд да бъде убит.

Във версията за Нибелунгите историята е малко по-различна. Брунхилда заявява (както всички валкирии), че мъжът, за когото в крайна сметка ще се омъжи, трябва да може да я надмине в подвизи на сила и смелост. Сигурд се дегизира като Гунар и премина тестовете и спечелва Брунхилда за Гунар. Когато открила измамата, тя урежда Зигфрид да бъде убит.

Комплексът на Брунхилда
Това е несъзнателен комплекс, който се появява в една връзка, когато една жена, дълбоко влюбена, идеализира партньора си по толкова краен начин, че го смята за „супермен“ или „супергерой“. В резултат на това жена, страдаща от този комплекс, се хвърля изцяло във връзката, понякога по непропорционален начин.

След известно време обаче този „супергерой“ се превръща в злодей в очите на жената, страдаща от комплекса на Брунхилда. Тя започва да вижда недостатъците на партньора си и осъзнава, че той не е толкова перфектен, колкото си е мислила в началото на връзката.

Съвсем нормално е, когато започваме романтични отношения, да страдаме от доста радикални положителни пристрастия на вниманието към нашите партньори. Въпреки това комплексът на Брунхилда отива по-далеч. Наистина, надеждите и очакванията на тези жени са изключително и неоправдано високи.
Те надценяват партньора си по напълно нереалистичен начин. След това, по-късно във връзката, те го обезценяват напълно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X