Напишете дума/думи за търсене

Комплексът на Електра - добър или лош за жените?

Комплексът Електра е психоаналитичен термин, използван за описване на чувството за съревнование на дъщерята с майка й за привързаността на нейния баща. Сравним е с Едиповия комплекс при мъжете.

Според Фройд по време на женското психосексуално развитие, първоначално девойката е привързана към майка си. Когато открива, че няма пенис, тя се привързва към баща си и започва да се възмущава от женския си родител, обвинявайки я за своята „кастрация“.
Фройд вярва, че тогава момичето започва да се идентифицира и подражава на майка си от страх да не загуби любовта си. Разрешаването на Комплекса на Електра в крайна сметка води до идентификация с еднополовия родител.

История

Докато терминът Комплекс на Електра често се свързва със Зигмунд Фройд , всъщност Карл Юнг е този, който го измисля през 1913 г.
Той произлиза от гръцкия мит за Електра и нейния брат Орест, които планират смъртта на майка си като отмъщение за убийството на баща им.

Фройд разработва основните идеи на Комплекса на Електра, въпреки че не го определя като такъв. Той отхвърля термина и го описва като опит „да се подчертае аналогията между отношението на двата пола“.

Бащата на психоанализата посочва склонността на дъщерята да се състезава с майката за притежание на бащата като женско отношение на Едип или противоположен Едипов комплекс. Именно Юнг кръщава женското отношение на Фройд към Едип като Комплекса на Електра.
Фройд и Юнг първоначално са близки приятели и колеги, но Юнг става все по-недоволен от някои аспекти на теориите на Фройд. Той чувствал, че Фройд подчертава ролята, която сексуалността играе в мотивирането на човешкото поведение. В крайна сметка, Юнг се оттегля от психоаналитичните си връзки и между двамата мъже се появява неприязън.

Как работи Комплексът на Електра?

Според теорията на Фройд важна част от процеса на развитие е научаването на човек да се идентифицира с еднополовия родител. В етапите на теорията на Фройд за психосексуалното развитие либидната енергия е фокусирана върху различни ерогенни зони на тялото на детето.

Ако нещо се обърка по време на някоя от тези фази, може да настъпи фиксация в този момент от развитието. Фиксацията е постоянен фокус върху по-ранен психосексуален етап. Фройд вярва, че такива фиксации често водят до безпокойство и играят роля при неврози и дезадаптивно поведение в зряла възраст.

Австриецът описва женския Едипов комплекс като копнеж на дъщерята по бащата и съревнование с майката. Дъщерята притежава несъзнавано желание да замени женския си родител като сексуален партньор на татко си, което води до съперничество между щерка и майка.

Смята се, че Комплексът на Електра се появява по време на етапа на психосексуалното развитие, който се случва на възраст от 3 до 6 години. През това време дъщерите прекарват повече време с бащите си, флиртуват и практикуват самоопознавателно сексуално поведение без сексуален контакт.
Фройд признава, че знае по-малко за развитието на малките момиченца, отколкото на малките момчета.

Какви са етапите на Фройд в психосексуалното развитие?
Редица защитни механизми играят роля при разрешаването на Комплекса на Електра. Именно първичната идентификация (компонент на личността, присъстващ от раждането) принуждава детето да притежава баща си и да се състезава с майка си. За да се разреши конфликтът, тези пориви и желания трябва първо да бъдат изтласкани от съзнателната памет.

Фройд предполага, че когато младо момиче открие, че няма пенис, тя развива „завист към пениса“ и започва да негодува срещу майка си, че „я е довела на бял свят недостатъчно оборудвана“.

В крайна сметка, това негодувание кара дъщерята да се идентифицира с майка си и да включи много от същите характеристики на личността в своето его. Този процес позволява на девойката да възприеме морала на майка си в нейното суперего, което, в крайна сметка, я насочва да следва правилата на родителите и обществото.

Зигмунд вярва, че именно този процес кара децата да приемат своите полови роли, да развият разбиране за собствената си сексуалност и дори да формират чувство за морал.

Днес Комплексът на Електра не е широко приет сред специалистите по психично здраве, които често възприемат идеите на Фройд за психосексуалното развитие като остарели и сексистки, тъй като разчитат на вековни роли на пола. Въпреки това изследванията показват, че децата научават за родителските роли и сексуалността от майката и бащата.

Синдромът на Алиса в страната на чудесата - причини и последствия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X