Напишете дума/думи за търсене

Противоположността на любовта не е омразата, а страхът

Един от вродените чувства на човека е страхът, който е естествен отговор на опасността. Той ни помага да оцелеем, но също така ни ограничава.

Когато се страхуваме, тялото ни реагира с повишено кръвно налягане, зениците ни се разширяват и сърцето ни изпомпва кръв с висока скорост. Но понякога страхът е само в съзнанието ни, защото може да си го представим, когато няма реална опасност.


Има много видове страх. Може да се страхуваме от провал, отхвърляне, загуба на власт и промяна. Когато се страхуваме, че не взимаме решения, не сме креативни и най-вече не сме щастливи.

Карл Густав Юнг - големият швейцарски психиатър и психоаналитик, твърди, че всички ние имаме определени черти, които крием. Още като малки осъзнавахме, че това е необходимо, ако искаме да бъдем приети от околните.

Наборът от характеристики, които не приемаме в себе си, е като сянка, която се появява в даден момент от живота ни. До „сянката“ ние развиваме онова, което Фройд нарича „идеалното его“, което е Азът, който създаваме, за да пасва на нашата среда и да не бъде отхвърлен.
Отхвърлянето на сянката създава много проблеми, защото когато не се приемаме от страх, не се обичаме. Страхът е обратното на любовта.

Какво бихте направили, ако не се страхувате да приемете себе си, да се разпознаете или да бъдете отхвърлени? Ще бъдете свободни и ще се радвате на любовта, която изпитвате към себе си и другите.


Какво е обратното на любовта?
Омразата или „одиум“ на латински е отхвърлянето на някого или нещо. Това всъщност е безполезно. Каква полза от омразата? Никаква. Ние просто ще се чувстваме зле сами.
Паулу Фрейре - бразилски експерт по образование, казва: „Обратното на любовта не е омраза, както много пъти или почти винаги мислим, а страхът да обичаш. А страхът да обичаш е страхът да бъдеш свободен.“
Любовта ни омекотява, страхът ни закалява. Любовта отваря Вселената, страхът ни изолира в себе си.

Защо се страхуваме да обичаме?


„Страхът е най-трудната емоция за справяне. Плачеш за болката, извикваш гнева, но страхът е прикрепен безшумно в сърцето ти.”
Дейвид Фишман

Любовта винаги е риск. Всеки път трябва да поемаме този риск, когато изпитваме любовната страст. Нашият опит в миналото и нашите вярвания ни ограничават и предизвикват страха ни да обичаме.
Страхът ни от любов произтича от липсата на любов към себе си или липсата на самоуважение. Ако не може да обичаме себе си, как може да обичаме друг човек?

За да обичаме себе си и другите, трябва да израстваме в самочувствието. Аржентинският психолог Уолтър Рисо предлага някои ключове за подобряване на самочувствието:

• Насърчаване на самохвалството. Всеки път, когато правим нещо добро или положително, трябва да се похвалим. „Я виж колко добре се справих!”
• Награждавайки себе си. Всяко постижение в живота ни, независимо колко малко е, заслужава награда. Наградата може да бъде нещо просто, което ни харесва.
• Премахване на репресивните вярвания, които ни пречат да се укрепваме. Въпреки че понякога поставяме ограничения върху чувствата си, понякога ги пускаме навън. Какво лошо има в показването на любовта си към някого пред другите, на публично място?
• Да не се срамуваме от успеха и усилията си, а по-скоро да им се наслаждаваме.

Крайният случай на страх от любов е филофобията. Човек, страдащ от такова състояние, силно се страхува да не се влюби, да се отдаде на друг човек и да поддържа интимни отношения.

Такива хора използват различни механизми, за да се защитят от любов и да останат в зоната си на комфорт:

• Те се влюбват в невъзможни хора
• Започват връзки, които непременно ще се провалят, защото двамата са много различни.
• Провокират скандали с другия човек, за да го накарат да прекрати връзката.
• Те са склонни да търсят грешки в отсрещния като начин да се оправдаят.

Как може да се преодолее страха от любовта?
Да се страхуваме от любовта, е нормално чувство, когато сме имали лоши преживявания, но не трябва да позволяваме то да управлява живота ни. Страхът от любовта трябва да се конфронтира лице в лице.
Ако се страхувате да имате връзка с друг човек, трябва да го уведомите, за да може да е наясно в какво се забърква.

Комуникацията е от съществено значение за преодоляване на нашите
страхове. Също така е необходимо да изоставите минали връзки и да живеете в настоящето всеки ден.

Страдате ли от филофобия?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X