Напишете дума/думи за търсене

Страдате ли от филофобия?

Страхът от влюбване може да бъде непреодолим за някои хора. Те се страхуват да не бъдат наранени или предадени и стават изключително притеснени при мисълта да изградят емоционална връзка с някого и да си позволят да бъдат уязвими. Има и такива личности, които са ужасени от загубата на независимостта си.

Характеристиките на филофобията я правят много специфичен, уникален страх. Страх от създаване на силна емоционална връзка с някого. Някои хора казват, че това обикновено идва от насилие, причинено в детството, от отношенията между разведени родители и т.н. Но това невинаги е така. Има много случаи, в които няма очевидна причина за това.
Какво би могло да накара някого да изпита истински страх от емоция, която всеки казва, че е толкова фантастична за изпитване?

Докато някои хора смятат влюбването за най-прекрасното и интензивно нещо, което може да се случи на този свят, други хора го намират за ужасяващо.

Някои историци смятат, че кралица Елизабет I вероятно е имала филофобия. Те твърдят, че отказът й да се ожени е „следствие“ от случилото се с майка й Ан Болейн, която е екзекутирана по заповед на съпруга й крал Хенри VIII. Тя е обвинена във вещерство, кръвосмешение, изневяра, предателство, заговор срещу краля. Въпреки неубедителните доказателства срещу нея, Ан е обезглавена.
Макар да е вярно, че Елизабет I има доста любовници, самата тя заявила, че предпочита да остави любовта извън живота си. Тя била категорична, че никога няма да се омъжи, тъй като не можела да си представи да споделя живота си с някой друг.

Въпреки че филофобията не фигурира в Диагностично-статистическия наръчник за психични разстройства, това е относително често срещано състояние.

Характеристиките на филофобията

Филофобията може да приема много различни форми.

Експерти по тази тема, като д-р Скот Дехорт от групата за поведенческо здраве в Делфи в Мериленд, казват, че филофобията е точно толкова често срещана при мъжете, колкото и при жените. Никакви биологични или генетични фактори не я определят и тя може просто да се развие след лош опит с романтичен партньор.
Това е толкова лошо преживяване, че създава страх, че ще се повтори, че ще страдат, ще бъдат наранени. С течение на времето страхът се превръща в пълноценна фобия. Но както всички знаем, част от проблема с фобията е, че тя може да доведе до други проблеми като тревожност, депресия, социална изолация и употреба на наркотици и други субстанции.

Романтична филофобия


Когато мислите за това, първото нещо, което ви идва на ум, вероятно са хората, които се опитват да избегнат ангажираност и емоционални връзки на всяка цена. Но други индивиди успяват да предприемат стъпката и да създадат връзка с някого. Проблемът тук е, че отношенията може да бъдат изключително токсични.

• Такива хора често са студени, сурови, недостъпни и имат постоянна нужда от това да държат контрола. Те също са склонни да бъдат ревниви и притежателни. Всичко това е ясен знак за скрития страх и несигурност.

• Тези хора също са склонни да имат ниско самочувствие. Те не знаят как да общуват, никога не се поддават, не съпреживяват. Филофобите с партньори са крайни емоционални диверсанти. Тяхната несигурност прави пробойни в емоционалната им връзка. Този страх от ангажираност и уязвимост прави отношенията им като влакче на ужасите.

Хора, които избягват всякакви връзки

Има и личности, които избягват всякакви отношения на всяка цена. Те не просто избягват идеята за ангажираност, партньорство или чувство на привързаност, страст и влюбеност. Тези хора наистина се страхуват от изграждането на всякакъв вид емоционална връзка, включително платонична.

Това е форма на социална фобия, която почти неизбежно ще доведе до изолация, безпокойство, паник атаки и други личностни разстройства.
Тази форма на филофобия се характеризира с физически прояви на страха. Когато някой се опита да се сближи с тях и да установи връзка, филофобите може да започнат да се потят, да се чувстват неудобно и да почувстват учестен пулс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X