Напишете дума/думи за търсене

Страхотни съвети от Арън Бек, помагащи на брака

През 60-те години на миналия век този американски психиатър и професор прави един от най-важните приноси в съвременната психотерапия. Той помога да се даде форма на когнитивно-поведенческата терапия.
Бек се смята за един от 5-те най-влиятелни психотерапевти на всички времена.

Цитатите на Арън Бек говорят за това как целенасоченото и точно преструктуриране на нашите когнитивни модели ни позволява да се радваме на по-добро психическо здраве и по-добър емоционален баланс. Тази промяна означава, че може да придобием качества, от които се нуждаем, за да напредваме и оцеляваме, да преодоляваме проблемите си и да се учим с и от партньора си.

Арън Бек и неговата теория
Начинът, по който интерпретираме реалността, влияе върху всяка област от живота ни. Тези мисли също смущават и засягат двойките, както на индивидуално ниво, така и в самата връзка.

„Съпрузите трябва да си сътрудничат, да направят компромис и да продължат, като използват решения на солидарност“

Неговата книга „Любовта никога не е достатъчна: Как двойките могат да преодолеят недоразуменията, да разрешат конфликти и да разрешат проблеми във взаимоотношенията чрез когнитивна терапия” е своеобразна библия за любовния живот. В нея той дава насоки как двойките да идентифицират и трансформират тези модели.

„Има специални качества, като отдаденост, чувствителност, щедрост, внимание, лоялност, отговорност, надеждност, всички от които са жизненоважни за една щастлива връзка“

Целта на това е те да се опитат да идентифицират вредните модели и да потърсят алтернативи, които да ги заменят. Само осъзнавайки това, двойката ще може да просперира и да се развива. Ето един от цитатите на Арън Бек, който най-добре обяснява това:

„Въпреки че любовта е мощен стимул за съпрузите да си помагат и да се подкрепят взаимно, да се правят щастливи и да създават семейство, тя сама по себе си не е същността на връзката, защото не предоставя личните качества и способности, които са жизненоважни да я поддържаме и да я караме да расте”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X