Напишете дума/думи за търсене

Отношенията между нарцисисти и угаждащи

Нарцисистите пренебрегват правата на околните и искат само да получат определени ползи от тях. Угаждащите пък оставят настрана собствените си нужди и се стремят единствено да задоволят останалите и да им дадат това, което искат по всяко време.
Всъщност нарцисистите и угодниците на хората крият любопитна връзка.

Ако има един експерт по тази тема, това е д-р. Мари-Франс Хиригойен. Тя е психиатър, специализиран в психологически тормоз. В книгата си „Преследване на душата. Емоционалната злоупотреба и ерозията на идентичността”, написана през 1983 г., тя предупреждава, че нарцистичната личност сега колонизира много социални среди. Например политика, бизнес, финанси и т.н.

Но заедно с нарцисиста върви и угодникът. Едното е обратното на другото и често си дават обратна връзка. В повечето случаи вторият е жертва на първия. Това е вид връзка, която е колкото разрушителна, толкова и мълчалива.

Някой с нарцистичен профил рядко ще поиска помощ. Това е така, защото той не вижда проблем в поведението си или в това, което се случва около него.

Хората, които угаждат, обикновено имат ниско самочувствие и болезнено чувство, че не са достатъчно добри за другите.

Тези мъже и жени невинаги са наясно, че тяхната вечна нужда да правят другите щастливи, като същевременно пренебрегват собствените си права и нужди, много често се корени в личната им история с нарцисист.

Децата от нарцистични семейства завършват като угодници
Елан Голомб, клиничен психолог и професор в Нюйоркския университет, изследва ефектите от родителството от нарцистични родители. Нейната изследователска работа, озаглавена „В капан в огледалото: възрастни деца на нарцисистите в тяхната борба за себе си“ предоставя някои интересни факти по тази тема.

В тази книга Голомб отбелязва, че един от ефектите от израстването в нарцистична среда е достигането на зряла възраст като угодник на хората.
• Нарцистичните родители винаги поставят своите нужди пред тези на децата си. Малко по малко децата се научават да жертват и заглушават своите желания, мнения и нуждите си. Това продължава с години.
• Екстремни правила за контрол в тези среди. Децата в крайна сметка интернализират тези норми. Те приемат много рано, че единственият начин да бъдат приети или признати, е като се съобразяват с всичко, което другите изискват от тях.
• Нарцистичните семейства винаги имат нерешени проблеми или липса на нещо, което генерира гняв и фрустрация. Децата в крайна сметка действат като спасители, за да успокоят тези ситуации. Те знаят, че нещата винаги са по-добри, ако родителите им са доволни.
• Израстването в семейство, в което един от членовете е нарцистичен, вдъхва на децата вярата, че не са обичани. Това ги кара да се налага да работят усилено и да правят определени неща, за да получат дори най-малката обич или признание. Тенденцията се запазва и в зряла възраст и те стават угодни на хората.

Нарцисистът и угаждащият - връзка от вечно страдание
Нарцисистите и угодниците се привличат един друг. Тази свързваща връзка обаче идва под формата на окови. Това е ключалка, с която любовта се превръща в зависимост и страдание. Тази форма на привличане може да се обясни по следния начин:

• Хората угодници се задоволяват чрез задоволяване на нуждите на нарцисиста. Те виждат себе си като спасители на другите, които позволяват да бъдат „нахранени“, колкото повече, толкова по-добре. Индивидите, които угаждат, повтарят моделите, които са научили в детството си.
• Нарцисистът се чувства подсилен от това, че има някой с този тип личност до себе си. Благодарение на това той получава сила, подкрепление, възхищение, внимание и похвала.
• Ниското самочувствие на хората, които угаждат, ги прави идеални мишени за нарцисиста. Лесно се манипулират и обикновено се задоволяват с много малко. Освен това нарцисистът е умел в измамата. Той изглежда ослепителен и има дарбата на очарователна персона. Това почти веднага завладява хората, които обичат да угаждат на околните, които са склонни да ги виждат като перфектни.
• И нарцисистите, и хората, които угаждат, се нуждаят от обич. В действителност и двата вида са отчаяни за любов. Нарцисистът се нуждае от него, за да подсили егото си, предвид високите му недостатъци. От друга страна, хората угодници копнеят за това, за да излекува раните им. За съжаление, тези отношения рядко процъфтяват и често се разпадат.

Нарцисистът и угодникът на хората са две личности, които рядко ще се чувстват щастливи или изпълнени в живота си. Нарцисистите са склонни да не осъзнават вредните последици от тяхното поведение. Докато хората, които угаждат на околните, просто не осъзнават, че няма нищо по-вредно от това да се опитваш да дадеш на другите това, което им липсва. Като здравословно самочувствие и чувство за сигурност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X