Напишете дума/думи за търсене

10-те характеристики на дисфункционално нарцистично семейство

В нарцистичните и нефункциониращи семейства децата изпълняват една-единствена роля: тази да удовлетворяват родителите си. В такъв вид фамилни единици само нуждите на родителите имат значение. Това води до ситуация на безкрайно психологическо страдание.

Образованието и възпитанието на децата са ориентирани изключително по такъв начин, че да задоволяват само нуждите на мама и татко. Така постепенно се формира среда, която се основава на манипулация, нещастие и небрежност.
Нарцистични семейства да бъдат определени като малки секти. Групи, които психологически намаляват собствените си членове с години. Това оставя сериозни последици както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Ако растете във вредна семейна среда, невинаги сте наясно, че родителите ви практикуват нарцистичен модел на поведение.
Единственото нещо, което възприемате, е постоянното нарушение на пространството ви, липсата на привързаност, емоционалната непривързаност и въздействието на критиката, която ви ограничава и унищожава.

Кои са характеристиките на едно нефункционално нарцистично семейство?

1. Поемате и приемате всичко (страх от неодобрение)
Двигателят, който задвижва тези сценарии, е страхът и подчинението. Нарцисистът (или нарцисистите, ако и двамата родители са такива) определя правилата и насоките. Никой не може да му избяга. Задължително е да имате едни и същи мнения, същите ценности и да съответствате на 200 процента в семейния пейзаж. Децата в тези ситуации се определят от страха от неодобрение и от това, че не са такива, каквито нарцисистът иска да бъдат.

2. Почитате нарцисиста (никой друг няма значение)
Нарцисистите показват патологично величие, съчетано с голяма уязвимост. Това означава, че те се нуждаят от непрекъснато подсилване на самочувствието си чрез непрекъснато утвърждаване и възхищение.
В среда на нефункционално нарцистично семейство само нуждите на нарцисиста ще имат значение.

3. Не показвате нито слабост, нито чувства
В нарцистично семейство едно дете не трябва да показва чувствата си. Това е така, защото неговите нарцистични родители няма да се поколебаят да му се подиграят и засрамят за всяка сълза, която пролее, и за всяка грешка, която прави. Родителите умело бойкотират самочувствието.

4. Поемате вината за всичко
Една от чертите на нефункционалното нарцистично семейство е проекцията на вина. Когато нарцистичната фигура или фигури се справят зле в някои аспекти, те винаги ще прехвърлят отговорността върху другите в семейството.

5. Дисфункционалното нарцистично семейство и самозаблудата
„Нашето семейство е най-доброто, всички останали са безотговорни, некомпетентни или погрешни.“ Тези твърдения са константа в среда, доминирана от нарцисист. Той е склонен да подчертава (фалшивите) добродетели, които ги определят. По този начин такъв тип родители успяват да убедят децата си, че семейството им е най-доброто в света.

6. Няма любов за всички, така че има „любими“
Нарцисистът обикновено ще има любим член от семейството: златното дете. Тези хлапета се поощряват и хвалят, дават им се желаните неща, като по този начин се дискриминират техните братя и сестри. Златното дете обаче носи на раменете си задължението да изпълни всички очаквания на нарцисиста. Това причинява друг вид страдание.

7. Продължавате да изглеждате като щастливо семейство
Има семейства, които изглеждат щастливи и са ясен пример за хармония. Същото обаче се случва и с нефункционалното нарцистично семейство. Всъщност малцина биха предположили каква е вътрешната динамика в тези семейства.

8. Гневът (външен или потиснат) е константа
Нарцисистът е разочарован човек, който се нуждае от вниманието на другите, за да укрепи имиджа си. Той обаче рядко е доволен. Това чувство на гняв в крайна сметка се проектира върху другите членове на семейството.
От друга страна, децата също тихо натрупват същия гняв. Ако се натрупват нещастието и яростта, които изпитват, поради всяко преживяване и подчинение.

9. Отричане: нищо, което се случва, не се разглежда като проблематично

Една от причините, поради които някой, който е живял в нефункционално нарцистично семейство, се нуждае от психологическа помощ, е поради една конкретна причина. Това е фактът, че през годините са приемали за даденост, че всичко, което са преживели, е нормално. Всъщност насилието, критиката, унижението, емоционалните манипулации и атмосферата на страх, която пъпли от всеки ъгъл на къщата, се разглеждат като стандартни.

10. Без идентичност или инициатива
В нарцистично семейство децата не могат да имат свои идеи и ценности, нито да проявяват инициатива. Това е така, защото нарцистичните семейства са психологически затвори, основани на подчинение.

И още
Някои членове на семейството ще наследят нарцистичната личност
Често някои деца, отгледани от нарцистични родители, в крайна сметка наследяват (или моделират) подобна личност на тяхната.
От друга страна, има такива, които, когато му дойде времето, ще се опитат по всякакъв начин да се дистанцират от семейството.

Излизането от нефункционално нарцистично семейство не е лесно, но е възможно
Дисфункционалното нарцистично семейство работи със същите психологически механизми като секта. В него се упражнява психически тормоз на някои от членовете му и ги карат да вярват, че без тях са нищо. Психичната зависимост, страхът и нерешителността в много случаи затрудняват тези деца да станат независими.
Въпреки това е абсолютно жизненоважно за тях да се отделят от вредните връзки, които не им позволяват да растат, а подчиняват и унищожават личността им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X