Напишете дума/думи за търсене

Стефания Колева: Не пренебрегвайте билките

Кулинарните търсения на актрисата Стефания Колева започнали още от невръстна детска възраст. Когато била едва на 7 години, решила да сготви... сладолед. Седмица след този първи експеримент в кухнята майка ѝ още чистела печката. “Добре, че не подпалих нещо”, смее се чаровната актриса.

Днес тя готви всеки ден, защото обича разнообразието. Не ѝ тежи, напротив - доставя ѝ удоволствие. Обича да приготвя всякакви ястия. “Нямам твърди предпочитания. Но от всички вкъщи само аз консумирам силно пикантни храни”, казва Стефания Колева.

Първите рецепти знае от майка си и баба си, но после се е учила предимно от вкуса си. Именно той я водел, когато усъвършенствала кулинарните си умения. В дома си актрисата има и доста кулинарни книги. “Обичам и чуждестранните кулинарни предавания и гледам, когато мога”, казва тя.

Въпреки всичко грешки в кухнята се случват и до днес. Последната актрисата помни съвсем ясно. Искала да приготви зеленчукова лазаня. “Проблемът дойде от корите за лазанята, които реших сама да направя. Два дни готвене и накрая - питка”, смее се Стефания Колева.

Тя не прекалява с въглехидратните храни. “Истината е в количеството храна, честотата и изключването или ограничаването на сол, захар, тесто и млечни продукти - сирене, кашкавал”, казва актрисата.

Преди около 4 г. тя се подложи на режим, който д-р Гайдурков специално изготвил за нея след консултация, и отслабна видимо. Спазвала правилата на хранене за кратко. Не е гладувала, но трябвало да си наложи дисциплина в храненето. Допреди това всички диети, които изпробвала, имали обезсърчаващия йо-йо ефект, но този режим се оказал много ефективен.

СТЕФАНИЯ КОЛЕВА
СТЕФАНИЯ КОЛЕВА
Използвала само естествени растителни мазнини – авокадо, зехтин и ядки,

и приемала оризови и грахови протеини като източник на енергия, поради което не се чувствала отпаднала.

Вече не спазва стриктно режима, но се храни здравословно. Не яде пържено и мазно, почти е изключила солта и захарта от менюто си. А шоколад не консумира. Просто защото не обича. Често яде киноа, водорасло спирулина, корен от мака, както и много плодове и сурови ядки. Почитател е на салатите и често експериментира, докато ги приготвя.

Спортува редовно - няколко пъти седмично ходи на фитнес

и се придвижва често пеша. Освен това пие много чай и се възползва от полезното действие на различни билки. “Препоръчвам на читателите да се информират за билките и тяхното действие и ако им хареса, да си доставят удоволствие, пийвайки чай. Вярвам, че освен приятно е и полезно. Но всичко е индивидуално и не се наемам да разказвам билкови рецепти”, казва Стефания Колева. Понякога тя използва и рецепти от народната медицина - компреси за болно гърло, дезинфекцираща гаргара.

Всекидневието на актрисата преминава в грижите около дъщеря ѝ, спорт, репетиции в театъра.

Миди с ориз басмати и зеленчуци

Необходими продукти:

500 г миди, 1 патладжан, 1 с.л. олио, 1 голяма червена чушка, нарязана на кубчета, 4 тиквички, нарязани на филийки с дебелина около 1,2 см, 1 голяма глава лук, нарязана на едро, 3 скилидки пресован чесън, 2 големи домата (500 г), обелени със сока, 2 ч.ч. вода, 2 стръка мащерка, 4-5 дафинови листа, 8 листа пресен босилек, нарязан на едро, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1 ч.ч. ориз басмати, 10 зърна черен пипер, сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Осоляваме патладжана и го оставяме за 30 мин да се оцеди. Измиваме, подсушаваме и нарязваме на кубчета. Загряваме в тенджера олиото и добавяме нарязания патладжан, чушката, тиквичките, лука и чесъна. Разбъркваме за около 2-3 мин, добавяме доматите със сока им и 1 чаша вода, както и 4 дафинови листа и мащерката. Подправяме със сол и черен пипер. Оставяме сместа да къкри на слаб огън 40-45 мин, като разбъркваме от време на време.

2. Махаме мащерката и дафиновите листа. Добавяме босилека. В същото време в 2 л вода за 11 мин сваряваме ориза. Отцеждаме го и го държим на топло.

3. Почистваме мидите и ги накисваме в студена вода. Останалата чаша вода кипваме с виното и 2-та дафинови листа, черния пипер и отцедените миди. Захлупваме съда за около 5 мин.

4. Слагаме в средата на чинията ориза, отгоре сипваме задушените зеленчуци и върху тях мидите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X