Напишете дума/думи за търсене

Рядко готвим с кестени. Грешка! (+рецепта)

Шоколадово кестенови трюфели

Необходими продукти:

150 г полуготови кестени

50 г масло

50 г черен шоколад

50 г кафява захар

150 мл. прясно мляко

30 г какао на прах

30 мл. мараскино или ликьор по ваш избор

Начин на приготвяне:

След като измиете и цепнете отгоре кестените на кръст, оставете ги да се варят около 10 мин. Докато са топли се белят по-лесно, затова изчакайте съвмем малко да поизстинат и ги обелете.

Натрошете ги на по-големи парчета, покрийте с млякото и кипнете. Добавете захарта, намалете огъня и оставете да къкри за около 15 минути като разбърквате от време на време. Когато млякото почти се е изпарило свалете от огъня.

В отделна малка тенджера на слаб огън разтопете маслото и шоколада. Когато са готови, свалете от огъня и добавете ликьора. Смесете маслено шоколадовата смес с кестените и пасирайте, така ще получите трюфелите с абсолютно гладка консистенция.

Изстудете получената смес в хладилника за поне час, преди да я направите на топчета – колкото по-студена е, толкова по-лесно се работи с нея. (Можете да я държите в хладилника в добре затворена кутия 2-3 дни.) Когато е хубаво стегната, гребнете с чаена лъжичка и с длани оформете топчета (с диаметър около 2,5 см.) Оваляйте ги в пресятото какао. Слагайте всеки трюфел в малка хартиена формичка. Дръжте десертчетата затворени в хладилника, така могат да издържат повече от седмица. Все пак добре е да знаете, че с времето какаото се овлажнява и трюфелите губят красивия си вид.

Знаете ли, че:

Високото съдържание на кестените на витамини В и фосфор ги прави полезни за нервната система и за умствено и физическо изтощение на организма.

Много полезен е медът от кестени. При чернодробни заболявания се препоръчва всеки ден да се взима по една лъжичка. Но е вкусен и намазан на филия.

Преди да измиете зъбите си вечер, може да сдъвчете малко питомен кестен. Аминокиселината триптофан ще ви помогне да се отпуснете и заспите по-лесно.

Кестени са полезни още при болен стомах, ревматизъм, анемия, при възстановяване след болест или операция.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X