Напишете дума/думи за търсене

Ти си това, което ядеш

Рекламите постоянно ни налагат определени стереотипи: макароните и картофите са най-голямото зло, от маслото се напълнява, зеленчуците са пълни с нитрати... Излиза, че трябва да се храним с напълно пречистени и обезмаслени продукти, които имат вкус на... хартия. А всъщност няма нищо по-неприятно и вредно от това.

В стремежа си да сме слаби и красиви често забравяме, че най-важното е как се чувстваме. Защото човек е това, което яде. Ако се ограничаваме неразумно в храненето, организмът ще ни отмъсти с вълчи глад и проблеми със стомаха. И неусетно заедно с излишните килограми ще си отидат и красивата коса, свежата кожа, енергията и доброто настроение.

Едно от най-важните правила е докато се храните да отдадете нужното внимание именно на храната, а не на гледането на телевизия или четенето на книга. Страничните дейности не само нарушават храносмилането, но и пречат да разберете кога вече сте сити, като ви карат да хапвате повече от необходимото.

Американският журналист Майкъл Полан съветва: „Не яжте нищо, което не би сложила на масата си баба ви!" Защото всеки народ има собствени особености на организма. Така например китайските правила за здравословно хранене не важат в пълна степен по нашите географски ширини - и прекаляването с екзотичните продукти може да доведе до здравословни проблеми.

Главният закон на балансираното хранене е да изяждате такова количество храна, каквото може да поеме стомаха ви.

Някои диетолози съветват да се ръководим от правилото на „цветното меню" - колкото повече различни цветове има в чинията, толкова по-пълноценно се храните. Важно е менюто да е балансирано по отношение на белтъци, мазнини и въглехидрати, да съдържа необходимите количества витамини и минерали.

Хапвайте богата на белтъци и мазнини храна в първата половина на деня - на закуска или обяд. За вечеря оставете продуктите, които лесно се усвояват от организма, за да може стомахът да си почине през нощта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X